Detalji ročišta “prvom do Bakira”: Sarajlić objasnio učešće u izboru Skake

Vijesti 26. maj 202219:35 1 komentar

Nakon dvije dojave o bombi ročište u slučaju Asim Sarajlić i ostali konačno je održano u Općinskom sudu u Sarajevu. Video u kojem se dogovara glasanje na kongresu SDA, ali se i govori o posredovanju pri zapošljavanju uznemirio je javnost te 2020. godine. Optužnica u ovom predmetu potvrđena je krajem prošle godine.

“Časni sude, nisam kriv” rekao je na današnjem ročištu Asim Sarajlić. I ostali osumnjičeni ne osjećaju se odgovornim. Optuženi da su ugovarali kupovinu glasova pri izboru za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo. Tada je pobijedio Fikret Prevljak. Poraženi Semir Efendić potom je objavio sporni snimak.

“Prvi do Bakira” kako je sebe opisao Sarajlić potom je napustio sve pozicije u SDA, dospio na američku crnu listu i optuženičku klupu. Optužen za davanje dara i drugih oblika koristi. U spornom videu optuženi obećavaju posao supruzi jednom od delegata, ali i otkrivaju kako su učestvovali u izboru gradonačelnika Abdulaha Skake.

“Ja došao sa Zdravkom Stojnićem kao u ”Kumu”. Traca ih sve tamo organizovao i za glas je Skaka postao gradonačelnik”, kazao je Sarajlić.

I Traca, odnosno Sabahudin Delalić danas je izjavio da nije kriv. Njegov advokat smatra da je optužnica obična kreacija i dokaz kako je “bolesno okruženje”.

“To je čovjek koji je ovoj državi donio preko 30 zlatnih odličja. Da li oni koji su kreirali optužnicu znaju šta to znači? Ako im to nije sveto, ništa im nije sveto. Delalić je žrtva krivičnog djela neovlašteno snimanje. Stavljaju ga u kompoziciju nove radnje krivičnog djela samo jer se našao na određenom mjestu… nepoduzimajući čak ni konkludentnu radnju, a kamoli aktivnu radnju činjenju krivičnog djela”, kazao je Kadrija Kolić, advokat Sabahudina Delalića.

Na pitanje N1 da li su dogovori sa snimka krivično djelo, Kolić odgovara:

“Krivično djelo je neovlašteno snimanje”.

A snimak je Efendiću dostavila četvrta osoba sa videa – tzv. Delegat.

“Noć prije održavanja izbora meni se javio gospodin Velid koji me htio obavijestiti… To je delegat? Tako je. On je bio vidno uznemiren i prepadnut nije znao gdje ide i sa kim će biti sastanak”, kazao je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

Ovaj snimak doveo je i do velikih peripetija u SDA. Stranku su napustili Aljoša Čampara, Denis Zvizdić, kao i Semir Efendić. Ročište u predmetu ”Asim i drugi” dva puta je do sada otkazano zbog dojave o bombi u Općinskom sudu. Protiv Sarajlića vodi se i postupak u slučaju ”Bosna” gdje su osim njega optuženi i Amir Zukić, te Mirsad Kukić za primanje mita i protivzakonito posredovanje u zapošljavanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare