Arria za N1: Nakon posjete Srebrenici sam postao snažan branitelj njenog naroda

Vijesti 14. jan 202107:28 > 08:22 0 komentara
N1

Nakon nominacije Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca da se nekadašnjem ambasadoru Venezuele u UN-u Diegu Arriji dodijeli titula “Počasnog građanina Sarajeva” ovaj iskusni diplomata koji trenutno radi na knjizi posvećenoj Bosni i Hercegovini za N1 je prokomentarisao ovu nominaciju.

Moja prva posjeta Sarajevu bila je 26. aprila 1993. Ušao sam u grad blindiranim automobilom Ujedinjenih nacija na putu da se sretnem sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem. Nikad u životu nisam ušao u grad na tako nekonvencionalan način. Bio sam na čelu prve misije Vijeća sigurnosti UN-a u Bosni. Uglavnom u Sarajevu i Srebrenici i Ahmićima. Nikad nisam zaboravio prazne ulice i tišinu koju su narušavali samo Srbi koji su okruživali Sarajevo. Nakon posjete Srebrenici znao sam da se nikada ne mogu odvojiti od bosanske stvari i od tada sam postao snažan branitelj njenog naroda. Biti počasni građanin Sarajeva zahvaljujući žrtvama takve tragedije ne bi mogla biti veća čast. Ako dobijem ovo priznanje, bio bih izuzetno zahvalan. To bi bio značajan dio mog ličnog i javnog naslijeđa”, napisao je Diego Arria u izjavi za N1.

Arria je tokom posjete delegacije Vijeća sigurnosti UN-a Srebrenici 1993. godine kazao kako se u BiH dešava puzajući genocid i to je bilo prvo pominjanje genocida u vezi s Bosnom i Hercegovinom.

U mjesecima nakon te posjete Arria je osmislio novu formulu u radu Vijeća sigurnosti koja je kroz neformalne konsultacije omogućila lakši rad Vijeća sigurnosti.

Posljednja sjednica Vijeća sigurnosti koja je bila posvećena Bosni i Hercegovini održana je upravo po “Arria formuli”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!