Dijaspora optužuje CIK pred izbore, zašto?

Vijesti 15. jul 202218:32 > 18:34 0 komentara

Centralna izborna komisija BiH "namješta" Opšte izbore!? Optužba je koju su na račun ove institucije poslali državljani BiH u dijaspori, koji nisu mogli da ostvare svoje pravo glasa zbog nepodudaranja ličnih potpisa. Upućeni kažu da se ne radi ni o kakvom uskraćivanju glasačkog prava, nego suprotno, sprečavanje izbornih prevara i malverzacija.

Ernad Čomaga, bh. aktivista koji živi i radi u Njemačkoj, podijelio je svoje neprijatno iskustvo putem facebook-a. Kaže da je CIK BiH njegovu, kako kaže, uredno poslatu prijavu, odbio uz obrazloženje da potpis ne odgovara onom na identifikacionom dokumentu”.

“Ja sam 100% ubijeđen da se sada koriste formalni kriterijumi maksimalno strogo, kako bi se samofiltrirala određena grupa ljudi, a nekim grupama gdje se falsifikovane prijave dostavljaju iz Srbije, Hrvatske, to se sve odobrava”, kaže Čomaga.

Ovu objavu prati niz komentara građana koji su suočeni sa istim problemom.

“Imali smo slična iskustva, ali ne odustajemo od ideje BiH.

“Nisam siguran na koji nacin se kontrolišu dokumenti, da li skenerom ili osoba koja je zadužena za to?”.

“Kod moje prijave isti je slučaj. Od registracije sam čekao dvije sedmice i tek onda dobio odgovor da potpisi nisu identični”.

Iz CIK-a navode da je do sada elektronski nalog za prijavu otvorilo više od 67 hiljada osoba,. Obrađeno je više od 44.ooo prijava, Od toga na obradu čeka više od 12.300, dok propisane uslove, za sada, ne ispunjava 5.400 zahtjeva. Razlozi su nepodudaranje potpisa na obrazcu sa onim na ličnom dokuemntu, nepotpisivanje obrazca, ili nedostatak jednog od dokemanata.

CIK: Dezinformacije o procesu prijave birača za glasanje izvan BiH

“Zbog dezinformacija koje su se pojavile u javnosti da CiK BiH masovno odbija prijave birača van BiH, obavještavamo javnost da će prije donošenja konačne odluke o svakoj primljenoj prijavi dodatno izvršiti provjeru prijave i priloženih dokumenata, te da će tim povodom biti angazovani i sudski vjestaci grafološke struke”, kažu iz CIK-a.

Nekadašnji član ove institucije Vehid Šehić kaže da nikome nije uskraćeno pravo glasa, te da se pravila moraju poštovati, upravo radi sprečavanja masovnih malverzacija, posebno putem pošte, čiji su akteri, tvrdi, etablirane političke stranke u BiH.

“Za mene je ovo jedan od načina da se spriječe malverzacije sa registracijom birača putem pošte. Ja znam da se tu uključuju klubovi, vjerske organizacije u inostranstvu koje pozivaju, da kažemo, svoje članove iz te oblasti, da se s jednog mjesta gdje su se registrovali, da su bili dužni da glasački listić, kada dobiju od CIK-a putem pošte donesu ponovo u te prostorije i da se vidi za koga glasaju”, kaže Vehid Šehić, nekadašnji član CIK-a.

Određenih problema, u međuvremenu riješenih, bilo je i prilikom edukacije naših državljana u Hrvatskoj prilikom glasanja na izborima.

Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Hrvatske kaže:

“Ako postoji više od 50 zainteresovanih građana treba se organizovati glasanje u Ambasadi, odnosno konzularnom društvu, a to ne postoji. U međuvremenum problem je riješen, u utorak smo imali posjetu gospodina Suada Arnautovića i organizovali smo sastanak”.

Sadija Klepo, poznati humanista i aktivista koji živi i radi u Minhenu, rekla je da se nije susrela sa ovim problemom, te da je njena prijava uredno odobrena. No, problem je, kaže, što bh. državljani koji žive preko granice, nisu pretjerano motivisani za predstojeće izbore.

Sadija Klepo, aktivista i humanitarac u Minhenu;

“Nažalost, odziv nije kako sam očekivala. Nudila sam na svaki mogući način da im lično pomognem. Svako ko je želio mogao je doći kod mene u kancelariju i ja sam mu mogla napraviti registraciju. Uopšte to nije komplikovano”.

Najviše prijava do sada primljeno je iz Njemačke, Austrije, Švedske i Švajcarske. Iz CIK-a podsjećaju da rok za podnošenje prijava van države ističe 19. jula.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!