“Uskraćeno nam je legitimno predstavljanje, da li je to mir ili dominacija”

Vijesti 02. jun 202318:12 1 komentar

Marinko Čavara, član Predsjedištva HDZ-a i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine rekao je kako se nada da će "Hrvati imati legitimne predstavnike" i da je "mantra što dio Bošnjaka smatra kako najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH može nekoga ugroziti u vlasti".

Kaže da je SDA ranije kao partner blokirala te razgovore o izmjenama Izbornog zakona.

“Sada imamo nove partnere i formirat će se povjerenstvo koje će to pokrenuti i implementirati odluke Suda BiH i Suda u Strazburu. Zašto bi bio problem nekome da jedan konstitutivni narod bira svoje legitimne predstavnike?! Izvan svake logike je da je to etnička podjela. Ako je nama to uskraćeno, da li vi želite mir ili dominaciju nad nama”, pita se Čavara.

Kaže kako vjeruje da koalicioni partner iz Trojke to razumiju i da “dio Bošnjaka vjeruje da najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH može nekoga ugroziti ako participira jednako kao ostali narodi u vlasti”.

Kaže kako je prevažno da fukcionišemo bez zastoja i da se treba maknuti od tema koje će nas dijeliti.

“U Vijeću ministara BiH se užurbano pripremaju zakoni koji se trebaju usvajati i koji će nas voditi ka EU. Dobili smo kandidatski status zbog ukupne situacije i rata u Ukrajini. Treba užurbano raditi i iskoristiti priliku”, kaže.

Dodao je i kako ne zna kako će formirati vlast u HNK i da li će HDZ u partnerstvo sa SDA ili Trojkom i da će to odlučiti stranački lideri.

“Sad smo sa SDA formirali vlast u SBK, jer nije bilo druge opcije”, kaže.

“Ja ne vidim razlog da budem na crnoj listi”

“Crna lista na kojoj sam dospio je političke prilike. Neko je u State Departmentu vidio da ja nisam uradio nešto što su oni priželjkivali. Ja ne vidim razlog da budem na crnoj listi. Ja sam uradio sve u interesu BiH i nisam blokator jer to nisam mogao uraditi i pitanje je zašto nije tada formirana Vlada FBiH”, kaže Čavara.

Komentarisao je i nedavna hapšenja u Kantonu Sarajevu, visokopozicioniranih političara, a na pitanje zašto nema hapšenja u HNK ili Zapadnoj Hercegovini, Čavara kaže:

“Postavljate pitanje kao da dole ima kriminala ili političke konotacije zašto ih nema.”

Pozvao je i pravosuđe da procesuira sve u cijeloj BiH ko ima kriminalne aktivnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare