Direktor Zavoda “Bakovići” za N1: Uništena nam je imovina, evo kako možete pomoći

Vijesti 12. okt 202411:53 0 komentara
N1

Ustanova Bakovići i stambene jedinice u kojima su bili smješteni njihovi štićenici u Gojevićima u potpunosti su devastirani uslijed katastrofalnih poplava koje su pogodile ovo mjesto. Naš gost bio je i Branko Stanić, direktor Zavoda Bakovići Fojnica, koji nam se javio sela Luke koje je isto pogođeno poplavama gdje je uništena i njegova lična imovina.

Stanić je na početku razgovora poručio da su svi korisnici ustanove poprilično dobro reagovali na novonastalu situaciju.

“Svi korisnici ustanove su se prilično dobro nosili sa situacijom. I oni koji su bili evakuirani i oni koji su čekali na evakuaciju. Doživjeli su velike traume i pretrpjeli strahovite stvari kroz ovo sve. Naši radnici su pristupili vrlo profesionalno i nadljudskim naporima nismo imali nijednu žrtvu”, kazao je Stanić.

“Čekali na evakuaciju i do 15 sati”

Kazao je da su poplavljeni magacin, parking, te da je stradalo vozilo koje su koristili.

Poplavljen nam je magacin i prostor za magacin, parking, stradalo nam je vozilo. U Gojevićima imamo dodatnu jedinicu, 12 stambenih jedinica kod kojih je prvi kat totalno uništen. Tu smo čekali na evakucaciju i do 15 sati. U prvi mah smo došli do korisnika ali je bujica bila toliko ubrzana. Oni su se popeli na kat i čekali lokaciju“.

Koliko će trebati da se sve sanira?

Stanić dodaje da im je svih 12 stambenih jedinica uništeno, kao i dodatna u Kiseljaku.

Svih 12 stambenih jedinica i jedna u Kiseljaku su uništene. Mi smo to već sanirali našim snagama i volonterima. Spremni smo za 15-ak dana za obnovu dok uradimo isušivanje svega. Arhitekti su bili na terenu i napravili procjenu štete. Naša procjena je da je preko 500.000 KM štete. Ako neko želi i može da pomogne, neka uzme jednu stambenu jedinicu da je sanira i dopremi. Mi sa našim snagama nemamo kapaciteta da sve to saniramo i reguliramo“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!