Direktorica u ruskoj televiziji: Jasno “ne” Zapada ucjenjivanju od Moskve

Vijesti 27. jan 202220:49 > 20:54 0 komentara

Situaciju u Ukrajini može pogoršati samo jedan metak ili jedan pogrešan potez, građani Rusije su u strahu šta će se desiti po pitanju invazije na susjednu zemlju, kaže u intervjuu za N1 iz Moskve direktorica vijesti na Rain TV na jedinoj nezavisnoj TV stanici u Rusiji Ekatarina Kotrikadze.

N1: Razgovarao sam prije nekoliko dana sa kolegom Petrom Zalmayevom u Kijevu, koji mi je rekao da je situacija u Kijevu normalna. Niko nije u strahu, niko ne obraća pažnju. Sve je otvoreno. Sve radi normalno, čak ni COVID‑19 nije veliki problem. Moje pitanje za Vas jeste – kakva je situacija u Moskvi? Kako na sve ovo reaguje Moskva, ali i cijela Rusija, ne politička, nego narod? Kasnije ću Vas pitati o političkoj strani.

Vezane vijesti

KOTRIKADZE: Pa, razumljivo je da je u Ukrajini situacija mnogo stabilnija nego ovdje. Možda nije situacija, već osjećaji glede stavova društva prema onome što se trenutno dešava na granici i prema onome što se dešava između Rusije i Ukrajine, i šire Rusije i Zapada. Realnost je da traje rat u Ukrajini, počevši od 2014. godine, anektirali su Krim, imali su Donbas u ratu. Tako da su se, nažalost, navikli. Nema osnovnih promjena u situaciji u Ukrajini. Oni razumiju da oduvijek postoji prijetnja većih događaja, velike invazije. Dakle, za njih nema ništa novo. Ali nama je situacija jasno, apsolutno drugačija. A ja govorim o društvu, o civilnom društvu Rusije, o ljudima kojima je stalo do budućnosti ove zemlje, unutar Rusije. I to je dobro pitanje o društvu koje ste mi upravo postavili, jer su političari, oni su u drugom položaju.Ovdje svakodnevno slušamo vrlo agresivne, uvredljive izjave zvaničnih predstavnika ruske vlade. Imamo osjećaj da su spremni da odu u Ukrajinu sa velikim ratom. To bi bila ogromna, masovna otvorena invazija moje zemlje, naše zemlje u drugu zemlju, u susjednu zemlju. To čini veliku razliku za nas. I nakon odgovora koje je ruska strana dobila jučer od predstavnika NATO-a i SAD-a shvatamo da je rat, ili možda neka velika eksplozija, ne znamo kakva bi to bila eksplozija, ali će biti, po mom skromnom mišljenju, nešto će se sigurno desiti, jer odgovor zapadnog svijeta je jasno “ne” ruskom ucjenjivanju. Pozicija ruskih zvaničnika treba da bude oštra, jer oni jednostavno ne mogu drugačije da se ponašaju. I sve dok shvatamo da čekamo da Moskva nešto uradi u Donbasu, možda će to biti drugačiji nivo istraživanja sukoba, drugačiji nivo dalje invazije, ali nešto će se definitivno desiti. I ovo je veliki problem za državu jer ona već nije slobodna, već ide u nešto slično diktaturi, rekla bih.

N1: Dozvolite mi da Vas pitam nešto u vezi s tim. Dimitry Peskov, portparol predsjednika Putina, nedavno je tvrdio da Zapad pravi histeriju, ali ako sam Vas dobro razumio, Vi imate histeriju u svojoj zemlji, zbog svega toga, pripreme nečega što će se desiti u drugoj zemlji, u Donbasu, u regionu druge zemlje?

KOTRIKDAZE: Smiješno je, da ne koristimo druge riječi, slušati Dimitrija Peskova jer nismo mi ti koji stvaramo histeriju, jer nismo mi ti koji smo doveli 100.000 vojnika na granicu Ukrajine. Nismo mi ti koji dajemo izjave o vojno-tehničkom odgovoru na korake zapadnog svijeta. Ne kažemo mi, kao gospodin Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, da se Rusija predugo pripremala da je sada vrijeme za djelovanje. Ovo su njegove riječi. Kako bismo uopšte trebali da shvatimo šta on govori, a kako da shvatimo šta drugi govore? Oni nam jasno daju izglede za invaziju na Ukrajinu. Zato smo nervozni, zbog budućnosti zemlje, naše djece ovdje, nas samih. Shvatamo da ako Rusija preduzme korake, velike, užasne korake u Ukrajini, to znači da će naša budućnost biti pod znakom pitanja.

N1: Sankcije se pominju ne samo za niže ili vojne zvaničnike, predsjednik Biden je rekao da je jasno spreman da sankcioniše predsjednika Putina. Ali znamo da je situacija u zemlji, kako ste je maločas opisali, veoma teška. Pa ako se te sankcije dese protiv predsjednika Putina, protiv bilo koga drugog, ako te ekonomske sankcije pogode Rusiju, kakva će biti situacija za prosječnog Rusa koji živi u ionako opasnoj situaciji, koliko će to biti teško ako se te sankcije dogode u količinama o kojima Zapad priča?

KOTRIKADZE: Pa, ovo je jako dobro pitanje. Predstavnici Bijele kuće, uključujući predsjednika Bidena, razgovarali su o sankcijama. Nije to počelo sa ukrajinskim kolapsom, sa ukrajinskom destabilizacijom. Počelo je i ranije, zbog koraka koje Vladimir Putin preduzima unutar svoje zemlje. Diskusija o sankcijama je počela nakon što je Aleksej Navaljni, vođa ruske opozicije, otrovan, a potom zatvoren bez ikakvih dokaza o njegovoj krivici, i tako dalje i tako dalje. Dakle, došlo je do ove rasprave i razgovora. Koliko sam shvatila, jasno je zapravo da su zapadni lideri, uključujući Bidena i prethodnu kancelarku Njemačke Angelu Merkel, a uzgred, kaže gospodin Scholz, shvatam da je i on taj koji je protiv strogih sankcija, koji je bio protiv oštrih sankcija Rusiji, jer su svi shvatili da su zapadni političari, uključujući Josepha Bidena, uključujući Angelu Merkel i Olafa Scholza upravo sada, a možda čak i Macrona, shvatili da bi sankcije zemlji, ogromne sankcije protiv zemlje bile problem, ne samo za Vladimira Putina i ljude iz njegovog najužeg kruga, već i za obične građane Rusije, uključujući mene, moje kolege ovdje na jedinoj nezavisnoj televiziji u Rusiji, uključujući sve. To nije dobar način za saradnju. To nije dobar način da se pomogne ruskom civilnom društvu. I zato je Aleksej Navaljni, inače, predlagao da se uvedu sankcije ruskim vlastima o ljudima, da se uvedu lične sankcije protiv ljudi koji rade sa Vladimirom Putinom, koji rade za Vladimira Putina i koji su zapravo odgovorni za situaciju u zemlji. Sada, oni govore o ovoj ogromnoj invaziji, govore o ovoj ogromnoj invaziji na Ukrajinu. A ako se ova invazija desi, onda bi tu bile zaista oštre sankcije protiv ruske ekonomije. Razumijem da savremeni svijet nije izmislio ništa pametnije od sankcija. To je šteta. Voljela bih da vidim neke druge ideje o pritiskanju autoritarnih lidera poput Vladimira Putina, ali oni, nažalost, nemaju druge opcije. To nije dobra ideja za ljude koji ovdje žive, definitivno ne. Ali koliko razumijem, alati koje zapadni svijet sada ima u svojim rukama, ne postoji ništa osim ekonomskih sankcija.

U videu pogledajte šta Katrikadze kaže o stanju medija u Rusiji, ali i o tome koliko je danas popularan Vladimir Putin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!