Djeca iz cijele BiH obratili se zvaničnicima: “Nismo sigurni”

Vijesti 20. nov 202319:38 0 komentara
N1

Međunarodni dan djeteta koji je uspostavila organizacija Ujedinjenih naroda, obilježava se od 1989. godine u cijelom svijetu, s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Bosna i Hercegovina je prije trideset godina potpisala UN Konvenciju o pravima djeteta. Povodom toga organizovan je niz panela i okruglih stolova u Sarajevu, na kojima se razgovaralo o pravima djece.

Djeca iz svih dijelova BiH danas su imala priliku da svojim riječima kažu zvaničnicima sa svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u BiH sa kojim problemima se suočavaju, te koja su njihova očekivanja od onih koji zakone donose.

“Tražićemo zabranu fizičkog kažnjavanja djece u svim okruženjima, ali i podsjetiti da djeca sa poteškoćama u razvoju i dalje nemaju jednak pristup. Reći ćemo koliko je važno da imamo prosvjetu i sistem zaštite u kojima se svako dijete čuje i poštuje i u kojem se reaguje. Djeci je važno da škole ne budu samo mjesto za dobijanje ocjena, nego i da budu mjesta na kojima će dobiti svu podršku. U školama se moramo osjećati sigurno, kod kuće moramo biti sigurni, na internetu moramo biti sigurni, u svakoj situaciji moramo biti sigurni i zaštićeni”, kaže Sofija Kostić, učenica iz Banjaluke.

Djeca čine 20% populacije u BiH, te poručuju da su i njihova prava, ljudska prava. Tema ovogodišnje konferencije povodom Međunarodnog dana djeteta je “Pravo djeteta na život bez nasilja”. Pored djece koja su bila glavni delegati, govorili su i predstavnici UNICEF-a, UN-a, te predstavnici vlasti u BiH.

“Nikada toliko djece nije stradalo kao ove godine od 1945. godine. Osim toga, svjedoci smo porasta online nasilja, svjedoci smo razvoja umjetne inteligencije i to su sve stvari o kojima treba razgovarati, jer one utiču i one mijenjaju svijet za djecu koja u njemu odrastaju”, kaže Ingrid Macdonald, rezidentna koordinacorica UN-a BIH.

“Meni je žao što imamo tragičnu situaciju u svijetu, a to je da danas ginu djeca Gaze, djeca Sirije, djeca Ukrajine. Djeca su danas po mojoj procjeni najugroženija”, dodaje Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BIH.

Nasilje nad djecom i ženama, vršnjačko nasilje, te online nasilje, gorući su problemi današnjice, smatraju i iz Centra za edukaciju i istraživanje “Nahla”. Sa fokusom na digitalni svijet, predstavili su dio zaključaka trogodišnjeg projekta.

“Danas je takvo vrijeme da su djeca jako puno online i koriste tehnologiju i onda smo smatrali da bi bilo dobro da u tom online prostoru pronađu stvari koje su korisne i dobre. Taj online modul je ustvari interaktivan i djeci je dosta zanimljivo da uče o dječjim pravima i o tome kako se zaštititi od nasilja na jedan zabavan način, a pritom je to i jedno nastavno sredstvo koje nastavnici mogu koristiti u nastavi”, Azra Ibrahimović, voditeljica Nahlinog psihološkog savjetovališta.

Nedostatak sigurnosti u svim sferama života navedena je kao najveći problem današnjice. Djeca su, danas još glasnije, iznijela svoje probleme na vidjelo. Međutim, sada je red na odrasle.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više