Đokić: SP za skup, protiv sankcija

Vijesti 19. apr 202213:25 0 komentara
Twitter

Socijalistička partija Petra Đokića podržala je skup “Sloboda” koji je najavljen od strane Boračke organizacije Republike Srpske za sutra u 17 časova na banjalučkom Trgu Krajine. SP je, istakao je Đokić uvijek Boračku organizaciju posmatrala kao važan društveni stub Republike Srpske čijim je institucijama, tvrdi, bila partner.

“Mi gajimo veliko poštovanje kao Socijalistička partija prema Boračkoj organizaciji Republike Srpske i to je najavžnniji razlog zbog čega smo prihvatili njihov poziv i svo članstvo SP-a pozivamo da odvoji vrijeme i dođe na miting podrške, takođe pozivamo i građane da u što većem broju dođu na miting podrške”, rekao je Đokić ističući kako će ključna poruka sa sutrašnjeg skupa biti sloboda.

On tvrdi kako se u poseljednjih nekoliko godina, a posebno u posljednjih nekoliko mjeseci, Republici Srpskoj nastoji uskratiti pravo na slobodu da se ponaša u okviru definisanih odnosa u Bosni i Hercegovini “na način da se dosljedno poštuje Dejtonski mirovni sporazum”.

Đokić je istakao kako se od institucija Republike Srpske i njenih najvažnijih nosilaca funkcija konstantno očekuje da odstupe i “da se ponašaju drugačije nego što je to zapisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu, a sa ciljem da se ispunjavaju nečija druga očekivanja i neko potpuno slobodno neformalno tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istakao je Đokić tvrdeći kako se vladajuća koalicija čiji je i on dio tome aktivno suprotstavlja.

Dejtonski mirovni sporazum, rekao je Đokić, predstavlja sporazum bez alternativne, a njegovo bilo kakvo raspakivanje istakao je, donijelo bi nestabilnost “koju niko ne želi”.

Zbog toga je istakao razočaranost postupcima koji dolaze od nekih predstavnika međunarodne zajednice koji Republici Srpskoj hoće da nametnu nove obrasce ponašanja.

Jedan od takvih pokušaja su i sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedniku Republike Srpske pa i Republici Srpskoj od strane Njemačke, obustavom projekata koji su ranije definisani”, rekao je.

“Mi se sada već suočavamo sa novim oblikom pritiska na Republiku Srpsku kojim se pokušava ugroziti sloboda i pravo Republike Srpske na život, na ravnopravnost u Bosni i Hercegovini i kojim se pokušava nametnuti novi obrazac ponašanja koji mi ne možemo prihvatiti”, rekao je Đokić.

Đokić, koji je i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske komentarisao je odluku Njemačke da suspenduje četiri velika projekta u Republici Srpskoj vrijedna 105 miliona evra. Istakao je kako to vidi kao sankciju Republike Srpske i njenih građana.

Zato što smo mi dugo godina u pregovorima sa njima oko realizacije tih projekata. Što smo već stvorili preduslove za realizaciju tih projekata, što smo ušli u realizaciju tih proejkata i što oni sad iz toga izlaze. Naravno uvijek postoje alternative i mi ćemo njih promijeniti, ali mislim da to nije korektno i nije pošten odnos”, rekao je Đokić ističući kako postupak Njemačke vidi kao selektivan pristup, “jer su se države koje su se opredijelile za sankcije ponašaju na način da žele Bosnu i Hercegovinu da kreiraju isključivo kako to žele Bošnjaci”.

Đokić je istakao i da njegovo ministarstvo do danas nije dobilo nikakav akt od Njemačke razvojne banke o obustavi finansiranja vjetroelektrane “Hrgud”.

Ako oni ne budu željeli da daju taj kredit mi ćemo kreditna sredstva potražiti na drugom mjestu zato što je ovaj projekat isplativ projekat, potreban projekat, posebno sada u posljednje vrijeme kada se sve više i više govori o zelenoj energiji energiji vjetra i sunca mi ćemo sigurno tu svoju komparativnu prednost koristiti i iskoristiti i ubrzano ćemo ići ka nekom drugom rješenju”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!