Đokić: Ukoliko bi neko pokušao da oktroiše novi Izborni zakon, djelovaćemo donošenjem svog zakona

Vijesti 04. jan 202414:54 0 komentara
N1

Najvažniji preduslov stabilnosti u BiH je da se u narednom periodu sve aktivnosti odvijaju u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, da politika Republike Srpske ne bi trebala i neće izlaziti van okvira Ustavom i Dejtonskim sporazumom definisanim ulogama i nadležnostima, da ćemo na tome trajno insistirati, izjavio je danas predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Đokić navodi da njegova partija osuđuje sve pokušaje da se Republika Srpska predstavi destruktivnim faktorom života u BiH, od strane onih koji su, kako kaže, više puta inicirali različite aktivnosti, kojima su željeli “destruisati ili onesposobiti Republiku Srpsku, ugroziti njene institucionalne kapacitete, otrgnuti njene nadležnosti i prenijeti ih nekim institucijama na nivou BiH”. U tom smislu, ističe, Republika Srpska je morala odlučno da reaguje.

“I mi podržavamo rad institucija Republike Srpske u tom pravcu. Socijalistička partija, kao dio institucionalnog sistema, dugi niz godina davala je svoj doprinos stabilnom radu svih institucija RS, ali istovremeno i donošenje onih odluka koje su bile vrlo važne za definisanje jasnog stava i politike Republike Srpske po svim otvorenim pitanjima, a bilo ih je više”, ocjenjuje Đokić. Dodaje da Socijalistička partija “osuđuje nastojanja da se uloga visokog predstavnika BiH pretvara u upravitelja nad BiH” što, kako ističe, “nikad i ni u kojem slučaju nije smio da bude, niti ga bilo ko može smatrati takvim.”

“A posebno osuđujemo aktivnosti ovog sadašnjeg predstavnika koga neki na polovini teritorije BiH zovu visokim predstavnikom, a mi u Republici Srpskoj kažemo da nije legalno ni legitimno izabran i ne možemo ga prihvatiti sve dok ne dobije legalan, odnosno, legitiman mandat od Savjeta bezbjednosti koji treba da da saglasnost na njegovo imenovanje“, kaže prvi čovjek SP.

Nastavlja da je, upravo, njegovo djelovanje s te pozicije, kroz OHR, donosilo veliki nivo uznemirenja u Republici Srpskoj.

“Zato smo morali reagovati na zaštiti Ustava i zakona. Mi ćemo nastaviti tako da se ponašamo i u narednom periodu. Socijalistička partija će kao partija koja je važan stub društvenog i političkog sistema Republike Srpske u tom pravcu veoma aktivno i jasno djelovati u narednom periodu. Vjerujem da je dijalog jedini način na koji se mogu rješavati pitanja u BiH, da taj dijalog treba da bude oslobođen od bilo kakvih spoljnih uticaja, jer ih, nažalost, ima jako mnogo i da na bazi prepoznavanja najboljih rješenja za koja mi znamo, svi zajedno, koji ovdje živimo, ta rješenja prihvatamo, da ih poslije toga provedemo i na bazi toga organizujemo život u ovoj zemlji“, stava je Đokić.

Posebno u kontekstu najnovijih pitanja koja se odnose na pokušaj donošenja Izbornog zakona sa strukturom koja je, kako ocjenjuje, objektivno sporna, i koja nema ni puni legitimitet većine iz RS.

“Jer su tamo srpski predstavnici u Predstavničkom domu glasali za takav zakon, a oni nemaju većinsku podršku naroda Republike Srpske na izborima i u tom smislu ja očekujem da će oni korigovati svoj stav, da će biti spremni na saradnju s predstavnicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, pa i u Domu naroda s onima koji imaju i legitimitet i  imaju većinsku podršku građana RS na prethodnim, Opštim izborima. Smatramo da takav Izborni zakon pokušava da još više devalvira vrijednost RS, da joj oduzme nadležnosti i da Izborni proces pretvara u manipulativan set aktivnosti i mjera koje mogu preduzimati u narednom periodu. Zato smo spremni, ukoliko bi neko takav zakon pokušao da oktroiše, da djelujemo tako da donesemo svoj zakon i da na taj način zaštitimo integritet Republike Srpske u izbornom procesu. Da ono što je prije bilo bira RS, a da ono što pripada BiH da to biramo po Izbornom zakonu BiH. Mislim da je to jedan pravičan, a pošten princip”, kaže Đokić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!