Đonlagić: SNSD i HDZ su brutalno nokautirali “Trojku”

Vijesti 30. mar 202317:39 2 komentara

Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) kritikovao je u programu N1 stranke "Trojke" koje su, kako kaže, izigrane od SNSD-a i HDZ-a, njihovih koalicionih partnera.

Budžet usvojen u iznosu od 1,3 milijarde KM za 2023. Taj budžet podrazumijeva osnovicu od 600 maraka za sve uposlene u državnim instiutucijama, pa i zvaničnike.

Đonlagić kaže da je DF reagovao i da je ovo dokaz da se politke SNSD-a i HDZ-a nisu promijenile.

Jučerašnja epoha radosti i promjena najavljenih od zastupnika Trojke trajala je samo jednu noć. Dakle, SNSD i HDZ se nisu promijenili, njihova politika se nije promijenila. Oni su danas brutalno nokautirali stranke Trojke. Jučer su podržali zakon o Izmjenama i dopunama Zakona o platama koji bi onemogućio povećanje plata političarima, a povećavao bi plaće državanim službenicima jer i trebaju biti povećane. Jučer su tu tačko stavili pod broj 1, a budžet na 2. Danas su to zarotirali i to je bila indikacija da će proceduralno srušiti prijedlog Zakona o platama. Mi smo to tražili da se prvo glasa o platama i to je odbijeno. Izglasali su hitnost procedure i kada smo se izjašnjavali, zastupnici SNSD-a i HDZ-a oborili su to. Naredni mjesec će se povećati plaće. U startu je to povećanje oko 500 KM i to se multiplicira na paušal, odvojeni život i može ići do 1000 KM, što je neprihvatljivo“, kaže Đonlagić.

Podjetio je i kada su oni činili vlast da se na istu inicijativu oglušio SNSD i HDZ.

“Nisu prošli na zakoni o akcizama i PDV-u i to govori da se te politke nisu promijenile i predstavnici Trojke su prije koalicionog sporazuma morali definisati te stvari. Neki drugi su napravili vlast, mi smo sada opozicija. Oni su tvrdili da je SNSD zauzeo proevropski kurs. Sad imamo još veći jaz običnog čovjeka i političara. Na konkretnim zakonskim rješenjima se potvrđuje teza da blokriaju parlamentarna rješenja”, rekao je. “Njihove politke se ne mijenjaju i to je ono što smo mi upozoravali. Ovdje nije problem što je Trojka napravila koaliciju i napravila većinu, to je demokratsko pravo, ali tu programa nema, niti promjena”, mišljenja je Đonlagić.

Za novi budžet ne bi glasao jer, kako kaže, u njemu nije rješeno finansiranje OS BiH i CIK-a.

“Ne postoji stavka rasta modernizacije i opreme Oružanih snaga BiH i CIK-u nije odobren budžetski zahtjev za nabavku nove informatičke tehnologije. Tih 80 milona o kojima se govori za OS BiH otpada na plaće uposlenika, a ne na nabavku neke opreme”, kaže.

Za kraj je rekao da podržava SDA u namjeri da potredsjenik FBiH Refik Lendo ne potpiše formiranje Vlade FBiH jer su predloženi kandidati za federalne ministre bruka i sramota.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare