Do kad će oboljeli u BiH govoriti ”Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav”?

Vijesti 13. apr 202416:52 0 komentara

Iako bi legalizacija kanabisa u medicinske svrhe u potpunosti ukinula crno tržište, ali i pacijentima olakšala nabavku koja im olakšava ili potpuno eliminira tegobe, oboljeli su i dalje u situaciji da se izlažu švercu i mogućoj zakonskoj kazni. Institucije BiH godinama odlažu donošenje odluke kojom bi se kanabis sa liste “Zabranjena tvar i biljka” prebacio na listu “Tvari i biljke pod strogom kontrolom”. Podsjećamo, Komisija UN-a za opojne droge još prije četiri godine stavila je kanabis na međunarodnu listu koja prepoznaje njihovu medicinsku vrijednost.

Od perioda kada su oboljeli morali objašnjavati da korištenje kanabisa u medicinske svrhe nije legalizacija marihuane, do ogromne podrške javnosti i, barem deklarativno, pristanka predstavnika institucija Bosna i Hercegovina sve je bliže momentu dekriminalizacije kanabisa za potrebe liječenja. Irfan Ribić 2015. godine suočio se sa prvim simptomima multipla skleroze, a danas je potpuno izliječen. Zbog svog i iskustva drugih pacijenata godinama se zalaže za legalizaciju.

”Znao sam da u suštini ako želim sebi pomoći morat ću kršiti zakon u tom smislu. Nažalost. Ja da sam mogao birati ne bi tako bilo, ali jednostavno dođete do zida i to je bukvalno nagon za preživljavanje na ovom svijetu. Ništa drugo”, rekao je Irfan Ribić, predstavnik udruženja KanaBiH.

No, očito je da je dug put do legalizacije. Dekriminalizacija prvi je korak. Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara imenovano je Povjerenstvo za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga.

”Komisija je formirana i njen zadatak je da po prijedlog Agencije za lijekove i medicinska sredstva usvoji odluku i uputi prema Vijeću ministara. Da li će trebati Zakon mijenjati u određenom segmentu, tu su mišljenja različita. Ja se zaista ne mogu oteti utisku da i pored političke podrške koja je neosporna postoje moćni lobiji koji zaustavljaju proces. To su ljudi koji žele da umjesto po preporuci ljekara pacijenti kupuju ulje kanabisa od dilera”, kazao je Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH.

Dosadašnje odugovlačenje pokazuje opravdanost pesimizma kod nekih, dok iskustva pacijenata govore koliko je sve to nužno. Oboljeli su u strahu od zakonske kazne, ali je želja za oporavkom mnogo jača od toga.

”Dakle, svi ti pacijenti žele da dođu kod doktora da dobiju svoju određenu dozu i da bi to koristili na najbezbjedniji način, a ne da budu prepušteni u ruke s one strane zakona. Nažalost”, kazao je Irfan Ribić, predstavnik udruženja Kanabih.

S obzirom da se nabavlja na crnom tržištu izuzetno je skupo. Sve bi to bilo drugačije kada bi institucije dekriminalizirale upotrebu. Pacijenti su zbog neažurnosti vlasti primorani da konstantno poručuju: ”Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!