Dobojliija optužen za iznudu: Žrtva je samohrana majka bolesnog djeteta

Vijesti 20. jan 202311:42 0 komentara
N1/F.Z.

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Miše Petkovića (43) iz Doboja zbog krivičnih djela zelenaštvo i iznuda.

On je optužen da je 23. septembra prošle godine u jednoj kladionici koja se nalazi u sklopu zgrade u kojoj živi upoznao i zbližio se da radnicom te kladionice, te saznao da ona živi u teškoj materijalnoj situaciji, da je razvedena i brine se o maloljetnom bolesnom djetetu.

U optužnici se navodi da joj je posudio 350 KM i obavezao je da sačini potvrdu kojom se obavezuje da će vratiti posuđeni iznos kao i da će vratiti još 350 KM na ime kamate.

“Na taj način je za sebe ugovorio nesrazmjernu imovinsku korist iskorištavajući teško imovinsko stanje oštećene”, stoji u optužnici.

U optužnici se dodaje da je potom vršio pritisak na nju, te spominjao ime njenog sina i vrtić u koji ide, govorio da zna sva njena kretanja i mjesto gdje živi, te da joj je dnevna kamata 35 KM i tražio od nje da vrši uplate u kladionici u njegovo ime.

“Govorio joj da je ležao za ubistvo i da njemu ništa nije ubiti, da nikom ne smije govoriti jer ima dobre veze i radi za policiju”, stoji u optužnici.

Precizirano je i da je u oktobru prošle godine, prijetio oštećenoj i govorio joj da će doći „da se poigra sa njom i njenim maloljetnim sinom… “ i da mu se mora javiti na telefon.

“Njenu ruku je prislonio na svoj bok, kada je oštećena osjetila ispod garderobe predmet u obliku pištolja, da bi tu noć došao pred zgradu, pozvao je telefonom i naredio da uđe u njegovo vozilo, što je ona iz straha za svoj život i život svog djeteta i učinila. Vozao ju je po Banjaluci autom, dodirivao po nogama pištoljem i prijetio da će ubiti i nju i dijete ako mu ne da ključ od kladionice i šifre za alarm i sef, što je ona odbila”, stoji u optužnici.

Nakon toga je uperio pištolj u pravcu oštećene i rekao da, ako to ne učini “niko neće biti živ”.

Oštećena je iz straha za svoj život i život svog djeteta, dala šifru, ključ i objasnila način djelovanja, nakon čega je optuženi iz sefa uzeo novac u iznosu od 7.358 KM i novac od vaučera u iznosu od 3.155 KM, te cigarete raznih robnih marki u vrijednosti od 1.165 KM.

Na taj način je stekao protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 11.679 KM, a oštećenoj zaprijetio da će ubiti nju i njenog sina, ako bilo šta kaže.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!