Dodik: Erdogan je pravi lider, a ne kao oni sa Zapada koji u BiH dolaze bijesni

Vijesti 06. sep 202216:11 3 komentara
Anadolija

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom rekao je da je on pravi lider upoređujući ga sa zvaničnicima sa Zapada rekavši da oni dolaze pomalo bijesni u našu državu tražeći da se problemi riješe.

Dodik je odmah na početku rekao da je ovo jedna od onih važnih posjeta koja može riješiti probleme. Istakao je i da podržava odluku da građani BiH u Tursku putuju sa ličnim kartama i obratno.

“Radit ćemo na tome kao i na razvoju industrijskih zona, energetike. Mi znamo za emocije koje predsjednik Erdogan i Turska imaju, ali pragmatizam koji je ovdje pokazao danas pomaže da se stvari rješavaju. Želim da se zahvalim Erdoganu jer je lično on pomogao da se BiH obezbijede veće količine đubriva, da spasimo poljoprivrednu proizvodnju”, naveo je Dodik.

Kazao je da Erdogana doživljava kao velikog lidera i državnika.

“Smatram da je to i danas pokazao. Njegov odnos prema nama u BiH je sa emocijama i simpatijama, ali i pragmatizam koji pokazuje upućuje nas na tp da mi ovdje u BiH trebamo donositi rješenja bez da se ona nameću sa strane. Erdogan je ovdje dolazio sa paketom pomoći BiH, a da je nije uslovljavao. To bi mogap biti primjer i drugim zvaničnicima posebno onim sa Zapada koji dolaze u našu državu pomalo bijesni da nam kažu kako trebamo organizovati naše društvo. I iza takvih postupaka nam ostave nered koji mi trebamo sređivati godinama iza toga”, kazao je Dodik.

Naglasio je da podržava pristup da BiH treba očuvati teritorijalni integritet i suverenitet.

“U skladu s Ustavom i Dejtonom. Ustavna i dejtonska BiH za nas Srbe nije problem, ali jeste ako je neustavna i antidejtonska. Mi takvu BiH ne prihvatamo. Vjerujemo u vrijednosti EU, ali smo izgubili entuzijazam u vezi sa EU, gubi se povjerenje u nju i njenu sposobnost da upravljaju. Što se tiče NATO-a, Turska je jedan od najvećih finansijera. Razumijemo zašto su oni članica NATO-a, ali u BiH ne postoji konsenzus i u tom pogledu imamo program reformi koji je opet u zastoju”, rekao je Dodik.

Ponovo je hvalio Erdogana.

“Malo je danas u ovom regionu lidera, ali jedan od njih je Erdoga. Evropa nema lidere za krize koje dolaze, a bez lidera nema rješenja i zato želim predsjedniku Erdoganu sve najbolje. Pristup da se svi jednako u BiH uvažavaju je najbplji i to Turska i pokazuje. Nikad u Predsjedništvu BiH nismo imali toliki stepen konsenzusa kao onda kada dolazi Erdogan. Uvijek kada dođe neko sa Zapada mi smo posvađani”, poručio je Dodik.

S obzirom na to da se govorilo i o izbornoj reformi, Dodik je negirao funkciju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Rekao je da BiH nema visokog predstavnika te da je on lažni čovjek u BiH.

Na te, ali i konstataciju da Schmidta treba istjerati iz BiH, Erdogan se nasmijao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare