Dodik: I ja ću dati svoje saopštenje kada SAD budu obilježavale 4. juli

Vijesti 09. jan 202318:15 12 komentara
F.Z./N1

Američka ambasada u Sarajevu je snažno osudila proslavu 9. januara i odlikovanje predsjednika Rusije Vladimira Putina navodeći da je Dan Republike Srpske, kako ga je i proglasio Ustavni Sud Bosne i Hercegovine neustavan. Predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik osvrnuo se na njihovo saopštenje, poručivši kako se od obilježavanja neće odustati.

Iz Ambasade SAD-a su, podsjetimo, naglasili i to da je proslava ovog dana protivna međunarodnom pravu, te su upozorili da podrivanje države i priče o nezavisnosti entiteta Republika Srpska mogu samo dovesti do uništenja entiteta i onih koji to podržavaju.

Potom je predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik odgovorio kako “niko ne može dovesti u pitanje 9. januar, za koji je narod na referendumu rekao da je Dan RS i taj referendum ne može poništiti nijedna ambasada”.

“Pišite šta hoćete, mi ćemo i dalje obilježavati Dan Republike Srpske 9. januara”, rekao je između ostalog Dodik za ATV, izjavljujući i to da u “pres-centrima Ambasade SAD sjede Bošnjaci”.

“I ja ću dati svoje saopštenje kada Sjedinjene Američke Države budu obilježavale 4. juli. Ne znam šta je njihov problem. Ne znam šta hoće od nas. Da se odreknemo istorije? Na kraju krajeva, narod je na referendumu rekao da je to Dan RS, a taj referendum ne može da poništi nijedna ambasada. Kako mogu da propuste 1. mart koji Srbi ne obilježavaju? Dosta više toga, ali možda da se opet vratim na početak, pišite šta hoćete, mi ćemo i dalje obilježavati Dan Republike Srpske 9. januara”, poručio je Dodik.

Izjavio je i to da RS nije trn u oku nekome, nego ‘poriv za slobodom i da će ona opstati, bez obzira na ono što pričaju kritičari’.

Podsjetimo, u Istočnom Sarajevu danas je, centralnim događajem, obilježen Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. U defileu je bilo oko 2.500 učesnika civilnog sektora i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Taj događaj upriličen je prvi put izvan Banjaluke. Današnjim aktivnostima prethodilo je i Dodikovo odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina usred njegove agresije na Ukrajinu, a zbog “ljubavi prema RS, kao i zbog razvijanja i učvršćivanja saradnje i ekonomskih i političkih odnosa” ovog enteta i Rusije.

Sarajlije o odlikovanju Putina: “I ja kod kuće mogu napraviti medalju…”

Iz Ambasade SAD-a u BiH reagovali su i na taj čin.

“Odluka Milorada Dodika da dodijeli nagradu Vladimiru Putinu, čovjeku koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture, je za svaku osudu. Ona predstavlja odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka zasnovanog na pravu”, saopštili su iz Ambasade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare