Dodik i Vučić iz Beograda: Ako se usvoji rezolucija RS će nastaviti samostalno, Vučić podržava i poziva na mir

Vijesti 11. apr 202419:58 5 komentara

Nakon sastanka delegacija bh. entiteta Republike Srpske i Republike Srbije u Beogradu novinarima su se obratili predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“RS svojim akcijama, prije svega ćemo imati skupštinu NSRS koja će donijeti odluke i organizirati jedan veliki miting u Banjaluci. Ako se usvoji rezolucija mi ćemo napustiti odlučivanje u BiH. RS ne vidi nikakav smisao da ostanemo u BiH, tražićemo da samosltano nastavimo dalje.” kazao je Dodik.

Dodik se zahvalio predsjedniku Srbije na podršci i kazao da se ovim krivica želi svaliti samo na Srbe iako su i oni stradali na području Srebrenice.

“Hvala predsjedniku Vučiću jer nas podržava u svim teškim odlukama koje ćemo donijeti u budućnosti” kazao je Dodik.

Vučić poručio da će se boriti ali ne vojnim putem

Novinarima se obratio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pitao zašto se baš sada donosi rezolucija.

“Obaveza je da se pitanjem BiH bavi Savjet bezbjednosti u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, zato što je i dalje riječ o nestabilnom regionu, zato što je i dalje tu postoje i međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju visoki predstavnik, da nije, ne bi postojao i ne bi ga slali. Zašto ovo govorim? Zato što oni hoće da prebace glasanje sa Saveta bezbjednosti na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, da od nečega od čega zavisi očuvanje mira, oni žele da prebace na priču na kulturu mira i kulturu sjećenja. Onda su prekršili i drugu stvar, od toga da je potrebno dvije trećine upravo zato što se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir, potrebnih za usvajanje deklaracije, došli su do toga da je riječ o običnom obilježavanju i kulturi sjećenja gdje je potrebna prosta većina. I nećete vjerovati, ne prosta većina od ukupnog broja koji glasaju, već da imate za jedan više onih koji kažu za u odnosu na one koji kažu protiv. Čak i ako je stotinu njih koji su uzdržani, koji nisu podržali tu deklaraciju, deklaracija je prošla. Dakle, to su proceduralni razlozi. Suštinski razlozi, rekao bih, postavio bih tri pitanja. Svima iz NATO-a, pošto je jasno da su glavni sponzori NATO zemlje plus Ruanda, dakle, glavni sponzori su velike sile. Njemačka pod broj 1, Velika Britanija, Amerika, Francuska, svi ostali, Turska, naravno… Zašto baš sada?” zapitao je Vučić i dodao:

“Pa nije vam čak ni okrugla godišnica. A što niste 28., što niste 25., što niste 26., što niste čekali 30.? Nadam se da će mi odgovoriti, ali pošto taj odgovor uz svu moju nadu neću dobiti, reći vam je odmah. Zato što znaju da će da imaju manje vlada koji bi to podržali sljedeće godine nego što je to slučaj danas? Zato što globalni jug dobija sve više prostora u svijetu, zemlje se oslobađaju kolonijalnih stega, neće više da im služe i da ih slušaju kao što su ih slušali tada, i to je jedan od razloga. Moje drugo pitanje je, a hoće li ova rezolucija da dodatno podijeli narode i zemlje u svijetu? Ili će to da bude jednoglasno kao i svaki put što je usvojeno? Samo želim da vas obavijestim. Rezolucija o genocidu ili holokaustu da bi se ograničio na jevrejske narode, jer nisu Njemci proglašeni za genocidni narod zbog onoga što su učinili u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima već samo zbog onoga što su učinili Jevrejima. Dakle, uvijek su bile jednoglasno usvojene. Jel’ vi stvarno mislite da će da bude ovo jednoglasno usvojeno? Republika Srpska nije dio Ujedinjenih nacija. Republiku Srpsku ne slušaju čak ni u Bosni i Hercegovini, kada ima drugačiji stav, ne uvažavaju ga. I Srbija će sama, političkim, ne vojnim, političkim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama, od Turske do Njemačke, s tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do posljednjeg trenutka. Predsjednik Dodik je tražio da se Srbija bori, mi ćemo se boriti.” kazao je Vučić.

“Moramo da pokušamo gotovo pod svaku cijenu da sačuvamo mir.” dodao je Vučić u svom izlaganju.

Osvrnuo se i na izjavu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da je on pravi problem u BiH, a ne Milorad Dodik.

“On je falsifikator, niko i ništa ali mi je dao kompliment” rekao je Vučić.

Nećemo da idemo u ratove ali borićemo se, rekao je predsjednik Srbije i dodao da će pozvati cjelokupni srpski narod da nakon što bude izglasana rezolucija izvjese zastave Srbije u svim mjestima gdje žive.

“Zastava Srbije će biti najpopularnija zastava Srbije u cijelom svijetu” zaključio je Vučić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare