“Dodik je dio beogradskog projekta, Zapad dopustio širenje ‘Srpskog sveta'”

Vijesti 19. apr 202320:58 0 komentara

"Region u posljednjih 10 godina ide u pravcu regresije. Međunarodna zajednica nije dovoljno obratila pažnju na te regresivne procese i dozvolila je da političke elite zarobe društva", kazala je Sonja Biserko, nekadašnja diplomatkinja u jugoslovenskoj saveznoj administraciji. Govorila je kako je projekt "Srpski svet" daleko odmakao u tih 10 godina te upozorila: "U kulturnom prostoru, dijasporu, zakonima koji integrišu Republiku Srpsku u ekonomski, kulturni i inforamtivni prostor Srbije. Milorad Dodik je dio beogradskog projekta."

Ističe kako je međunarodna zajednica to sve tolerisala tokom proteklih godina, ali da sada moraju reagirati zbog cjelokupne situacije.

“Glavni problem je kako dovući Srbiju na ovu stranu, a idu i podilaženja. To brine cijeli region. Osnovni problem je nepovjerenje prema Beogradu. Dodik jeste dio beogradskog projekta. On je možda u ovom momentu više glasan, a onda se ide na rebrendiranje kao što je bio pokušaj s Trivićkom – usvajanje prozapadnog profila nekih političara koji bi predstavljali ‘zapadni srpski svet’. Šta Zapad sada može kada je društvo su Srbiji blokirano i tu je 10-godišnja propaganda koja udaljuje Srbiju od regiona i EU, a ostaje matrica elektronskih medija koji su pod palicom Vučića. To je postao projekt srpskih elita i svih institucije, do SPC-a do vojske. Vučić nije predstavnik tog projekta, možda jeste trenutno i dobro se držao sve ove godine”, rekla je Biserko.

Bivša hrvatska diplomatkinja Vesna Pusić govorila je o sastanku američkih ambasadora BiH i Srbije u Beogradu, smatrajući da je tu bilo riječi o rješavanju problema zvanog “Milorad Dodik”.

“Poruka je da ne može riješiti problem s Dodikom bez Vučića. Ne mogu tvrditi da je to jer nemam podataka, samo kao neko ko je dugo bio u politici, prati politiku i bio u diplomatiji. Mislim da je to, zaključujem da nema drugog razloga”, rekla je Pusić.

Na pitanje da li Vučić može riješiti problem s Dodikom ili je Vladimir Putin adresa, odgovara: “Nisam sigurna. Očito Amerikanci pokušavaju ustanoviti ili je Dodik prešao Vučiću preko glave i ima svoju posebnu komunikaciju s Moskovom. I ovaj način naročito agresivan u zadnje vrijeme koji vidimo kod Dodika proizlazi iz toga što smatra da mu ta posebna komunikacija sa Putinovim režimom daje određenu autonomiju i kada je u pitanju Vučić.”

Ističe da ipak Dodik nije važniji i značajniji od Vučića.

Smatra da je glavna krizna tačka na Zapadnom Blakanu iz koje dolaze svi problemi upravo dramatično demokratsko nazadovanje u SRbiji i činjenica da je Srbija ambivalentna oko svog evropskog puta i da na taj način djeluje i u regiji jer je “prisutna i u odnosima sa Kosovom, Crnoj Gori i BiH”.

Pusić ističe kako su se diplomate trećeg razreda velikih sila počele baviti Zapadnim Balkanom jer sigurnost Balkana ima posljedice na sigurnost i stabilnost Evrope.

“Da li sami različiti Dodizi i društvo koje se obogatilo kroz boravak na vlasti pokušavaju na sve načine sačuvati poziciju i to što su stekli. Nas ovdje ima mnogo različitih, ali ima po mom mišljenju jedna kritična masa mislećih ljudi u svim državama koje ovdje žive. Sve što se događa na Zapadnom Balkanu reflektira se i na nas – Sloveniju i Hrvatsku iako smo u EU. Kritična masa ovih država vrijeme je da počne aktivno i u saradnji predlagati rješenja. Do sada smo radili individualno ili u malim grupama”, kazala je Pusić.

Biserko navodi kako društvo u regionu nema način da se očituje ili iskaže svoje želje jer su svi kanali za takvu vrstu ekspresije zatvoreni.

“U Srbiji su rusifikovali prostor i 80 posto građana misle da je Ukrajina napala Rusiju i sl. Sada se zapad vratio na Balkan nakon 10 godina i to kada je bezbjednosni okvir doveden u pitanje. To su tektonske promjene. Pokušavaju da zatvore sve te neuralgične tačke – da li je to Kosovo, Makedonija, Crna Gora, BiH. Političke elite čekaju šta će Zapad ponuditi regionu”, kazala je.

Biserko ističe da Amerika danas vodi glavnu riječ na Balkanu i da je prioritet riješiti ruski uticaj, kosovsko pitanje i otvore ekonomski rpostor.

“Još se ne znaju konture u kom pravcu ide jer imamo otpore prije svega u Srbiji i ne znamo na koju stranu će se okrenuti Vučić jer pokazuje iz dana u dan da je neodlučan. Srbija primila ruske diplomate koji su pod sankcijama Evrope i pokazuje da ne poštuje vanjsku politiku EU”, kazala je Biserko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!