Dodik: Kina je jedan od stubova multipolarnog svijeta

Vijesti 04. aug 202215:08 > 15:53
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da unipolarni svijet propada, da postoji multipolarni svijet, te da je Kina, nesumnjivo, jedan od stubova multipolarnog svijeta i ono što je ona do sada pokazivala daje povjerenje u njeno međunarodno prisustvo.

“Taj koncept zajedničke budućnosti čovječanstva, kako ga je promovisao predsjednik Si Đinping, pokazuje da Kina ima sposobnost da sprovodi svoje programe i ona ne odustaje od toga. Taj koncept, u suštini, sve više se prihvata u svijetu i jasno je da se Kina uvijek rukovodila primarno poštovanjem međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja“, naglasio je Dodik u izjavi za kinesku centralnu Radio-televiziju CCTV povodom tajvanskog pitanja.

On je rekao da je Kina zemlja koja nikada nije kalkulisala i primjenjivala različite principe na iste situacije u svijetu i nesumnjivo treba očekivati da će Peking u budućnosti igrati značajniju ulogu u svijetu.

“Ne zato da li ona to hoće ili neće, već jednostavno zato što je danas svijet u značajnom haosu i djeluje da je Kina jedina stabilna”, istakao je Dodik.

Kineski ambasador u BiH zahvalio Dodiku za podršku Pekingu

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad