Dodik krenuo u odbranu proslave 9. januara: Pljušte reakcije na posljednje izjave iz OHR-a

Vijesti 23. dec 202318:55 1 komentar
Grafika N1

Milorad Dodik je već krenuo u odbranu proslave 09. januara kao Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud u dva navrata proglasio neustavnim. Iako je visoki predstavnik u BiH pisao Josepu Borrellu da izvrši pritisak kako delegacije iz Beograda i Podgorice ne bi prisustvovale proslavi, Dodik kaže da je bilo kakva blokada isključena. Poslao je poruku i Tužilaštvu BiH.

Milorad Dodik tvrdi, ako Tužilaštvo BiH proba da djeluje 9. januara – biće zabranjeno njihovo djelovanje na prostoru Republike Srpske. Na taj način reagirao je na stav visokog predstavnika da je proslava 9. januara kao Dana RS jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH, i da je na tijelima za provedbu zakona, Tužiteljstvu BiH i policiji da poduzmu korake, posebice u slučajevima koji se odnose na izabrane dužnosnike i državne službenike.

U međuvremenu mediji su prenijeli i da je Christian Schmidt tražio od visokog predstavnika EU, Borrella, da izvrši pritisak iz Brisela na Beograd i Podgoricu, kako zvaničnici Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju 9. januara.

Na posljednje izjave iz OHR-a brojne reakcije iz RS, u Federaciji BiH za sada bez komentara.

Više u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare