“Dodik može da zagrmi, ali ne i da pusti kišu” (VIDEO)

Vijesti 27. apr 202312:47 0 komentara

Učesnik Dejtonskih mirovnih pregovora Nebojša Vujović izjavio je u Novom danu TV N1 da su odnosi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika narušeni, dok je politička analitičarka iz Banja Luke Tanja Topić ocijenila da je opcija da Beograd podrži osamostaljenje Republike Srpske apsolutno isključena. Komentirali su i posljednje ispade i izjave Milorada Dodika.

“Dodik jedno priča, drugo radi”

Juče je u javnost isplivao snimak Dodika kako pred gostovanje na RTS-u, vrijeđa porodicu Đoković, koji je postao viralan na društvenim mrežama. Predsjednik RS ubrzo je reagovao optužujući RTS da je „djelujući iz zasjede, iz njima poznatih razloga, na krajnje neprofesionalan način odlučila da djeluje u vidu sačekuše, i time poljulja njegovo inače visoko povjerenje u tu nacionalnu medijsku kuću“.

„Šta god rekao Dodik, on ne može da sakrije prirodu svog karaktera: jedno priča, drugo radi, to je svakodnevna njegova igra u političkom životu“, rekao je Vujović za N1, ocjenjujući da se na potpuno isti način ponaša i predsjednik Vučić.

RTS pozvao BIA-u da utvrdi kako je snimak iz emisije s Dodikom dospio u javnost

Međutim, juče je Beograd bio upadljivo tih – kako na procurili snimak Dodika, tako i na poziv Narodne skupštine RS da sudija iz tog entiteta napusti Ustavni sud BIH i nove izjave iz Banjaluke o osamostaljenju RS.

Vujović je ukazao da su odnosi Vučića i Dodika suštinski narušeni još od posljednjih izbora u BiH. Ranije su njih dvojica, kako je rekao, jedan drugom pružali motku da se izvuku kad upadnu u nevolju, a sada je ta motka postala vrbina grana.

„Vučić jednostavno shvata da je situacija vrlo klizava s Dodikom. Zašto bi pored svojih problema ovdje, uletio na drugo klizalište? Pustio je Dodika da se sam iz ovoga ispetlja“, istakao je Vujović.

Javnost u RS zgrožena

Tanja Topić je u Novom danu rekla da je najveći dio javnosti u RS zgrožen procurilim izjavama Dodika o porodici Đoković, ali i da postoje i drugačije reakcije, koje dolaze iz okruženja predsjednika tog entiteta, koje, kako je rekla, pokušavaju odbraniti nešto što je neodbranjivo i u kojima se postavlja pitanje ko je smjestio Dodiku – da i Beograd ili neke strane ambasade.

„Jedan dio reakcije kreće se u krugu da Dodikove izjave nisu iznenađujuće, jer je to način i stil komunikacije Milorada Dodika, koji vrlo često neistomišljenjike, odnosno sve one koji mu ne odgovaraju, na taj način vrijeđa, omalovažava i koristi dosta primitivan rječnik“, ukazala je sagovornica N1.

“Dvosmislene poruke iz Beograda, ali proći će ljutnja na BiH”

Govoreći o odnosu Beograda prema RS i BiH, Topić je ocijenila da su te poruke dvosmislene, jer iako Vučić na zajedničkim konferencijama za novinare sa Dodikom uvijek govori kako podržava suverenitet i terirotijalni integritet BiH, nikada ne reaguje na izjave predsjednika RS o osamostaljenju.

Vučić nakon glasanja o Kosovu: Onako kako vi prema nama, tako mi prema vama

„Tim porukama koje smo dobijali iz Srbije o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, vrlo se malo vjerovalo kada imamo podršku jednoj politici koja govori o osamostaljivanju i ujedinjenju“, istakla je Topić.

Ove nedjelje je, međutim, došlo i da o promjene u retorici Beograda. Naime, nakon što je BiH bila uzdržana na glasanju o pokretanju procesa prijema Kosova u članstvo Savjeta Evrope, Vučić je upitao zašto bi Srbija branila teritorijalni integritet država koje osporavaju njen teritorijalni integritet.

Topić je, međutim, uvjerena da će ta ljutnja Beograda prema Sarajevu splasnuti.

„I da ćemo opet slušati poruke iz Srbije koje će ići u pravcu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, rekla je i dodala kako je opcija da Beograd podrži osamostaljivanje RS „apsolutno isključena“.

Vučič baca kamenje na EU, a s druge strane kaže“ dajte još para“

Vujović je mišljenja da je rukovodstvo Srbije reagovalo ad hoc na glasanje u Savjetu Evrope, i da je neodlazak premijerke Ane Brnabić u Atinu „velika glupost“, naročito dok šef diplomatije Ivica Dačić istovremeno „kao malo dijete“ sluša ambasadorku SAD u UN i od nje prima nagradu za istorijski sporazum iz Ohrida.

Dodao je i kako predsjednik Vučić baca kamenje na Kvintu i EU, a s druge strane kaže „dajte još para.“

„On je izuzetno dobro kupovao vrijeme, e sad je taj pješčani sat kraj pri kraju, sad mora da napravi neki drugi korak, i neka ga napravi, sam je sve nas doveo u ovu klopku, ne samo sebe, nego sve nas“, istakao je Vujović.

Kazao je da Vučić pred sobom sada ima dvije opcije: ili da izgura ono što je naumio, a „šta je u njegovoj glavi, ko zna“, ili da Srbija demokratizuje, da se potpuno promijeni koncept, da se razdvoje izvršna, zakonodavna i sudska vlast, i da se pojave neke nove demokratske snage.

Govoreći o koracima koje Dodik preduzima ka osamostaljenju RS, gosti Novog dana su ocijenili kako Dodik ume da „zagrmi iz svih mogućih oružja“, ali „ne može da pusti kišu“, odnosno da međunarodna zajednica još uvijek ne shvata ozbiljno Dodikove ultimatume i prijetnje, ali da bi snažan odgovor svakako uslijedio ukoliko bi predsjednik RS prešao crvenu liniju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!