Dodik najavio brzo formiranje nove Vlade RS, dosad poznato samo jedno ime

Vijesti 07. nov 202219:27 0 komentara

Biće ekspresno i trajaće kratko. Otprilike toliko se zna o novoj Vladi Republike Srpske. Milorad Dodik najavio je brzo formiranje nove vlade na čijem čelu će ostati aktuelni premijer Radovan Višković. Njemu i ministrima mandat će biti upola kraći, jer za dvije godine slijedi “rekonstrukcija”.

“Najbolje upotrijebiti do” – s tom etiketom mogla bi biti izabrana nova Vlada Republike Srpske. Na njenom čelu aktuelni premijer Radovan Višković. I to je jedino ime koje je za sada poznato, o drugima, pa ni o sebi – on ne želi.

“Stvar mandatara je stvar predsjednika Republike, tako da ja se u te stvari ne miješam, svako radi samo svoj dio posla”, rekao je Radovan Višković (SNSD), predsjednik Vlade RS.

Ipak, dio mandatarovog posla je upravo sastavljanje vlade, odnosno imenovanje ministara. Aktuelni, sa akutelnim premijerom na obilježavanju 47. godišnjice Univerziteta u Banjaluci, o mogućnosti ostanka na funkciji takođe ne žele.

“Ne bih o tome sada govorio, to ću ostaviti za neku drugu priliku, bićete blagovremeno obaviješteni”, naveo je Srđan Rajčević (SNSD), ministar visokog obrazovanja RS.

“U ovom momentu suviše je rano govoriti, jer u ovoj sedmici se očekuju razgovori predsjednika partija tako da evo, čekaćemo njihove razgovore”, dodala je Natalija Trivić (US), ministrica prosvjete i kulture RS.

A dok se zvaničan sastanak čeka, čak i Milorad Dodik tihuje. Sam je objavio da će upravo Radovan Višković biti mandatar, a sam je rekao i da će nova vlada biti oročena. Sam je dao i rok za njeno formiranje.

“Mi ćemo vjerujem veoma brzo u narednih 20-ak dana izabrati vladu Republike Srpske i u njoj će biti značajan broj novih lica”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Kojih, ne otkriva, kao ni razloge za tako ubrzan proces i skraćenje mandata.

Dok Milorad Dodik zadaje kratke rokove njegovi dosadašnji koalicioni partneri o budućoj Vladi Republike Srpske tihuju, sve dok se ne desi sastanak vladajuće koalicije koji očekuju do kraja sedmice. Do tada ne žele da odgovore ni u neformalnom razgovoru na hipotetička pitanja o mogućnosti da oni u svojstvu lidera stranaka preuzmu određene resore.

Najviše zato što nisu sigurni da će dosadašnja formula raspodjele kolača opstati. U poređenju sa prethodnim sazivom Narodne skupštine SNSD je rastao za jednog poslanika. Socijalisti ostaju najmoćniji iako imaju dva poslanika manje nego ranije. DEMOS je rastao pa će imati pet ruku i uz njih još jedno Ujedinjena Srpska sa četiri. NPS Darka Banjca sa četiri na tri poslanika, a NDP Dragana Čavića nije ni prošao. Aktuelna koalicija mogla bi biti proširena za još sedam ruku koliko imaju zajedno DNS i SPS koji u prethodnom periodu nisu bili dio vlasti.

“Prije sjednice Narodne skupštine na kojoj će se birati nova Vlada Republike Srpske ima jedan korak na kojem će se pokazati ko će biti nova skupštinska većina. To je sjednica na kojoj će se birati delegati u Vijeću naroda Republike Srpske i Domu naroda Bosne i Hercegovine”, naveo je novinar Darko Momić.

Upravo podrška DNS i SPS Miloradu Dodiku bi omogućila četiri delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine što je većina kojoj je rekao da teži. Uz to s DNS i SPS dobio bi i dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini čemu također teži.

“Kako bi kao što kaže obezbijedio sigurnost za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za Željku Cvijanović možda i nešto drugo se krije iza toga, to je izmjena Ustava, odnosno nastojanje da prilagodi cijeli politički život u Republici Srpskoj nekim svojim namjerama”, naglasio je komunikolog Mladen Bubonjić.

Što bi moglo ići i u pravcu preuzimanja dijela nadležnosti izvršne vlasti. Pojedini analitičari kažu, u tom pravcu se već krenulo drastičnim povećanjem budžeta Dodikovog kabineta koji će u narednoj godini imati na raspolaganju vrtoglavih 56 miliona KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!