Dodik nastavlja obračun sa LGBT populacijom, Duška Jurišić pita ko je sljedeći?

Vijesti 24. mar 202319:01 1 komentar
N1

Milorad Dodik je po svemu sudeći izgubio kompas- saglasni su mnogi. Sada najavuljuje donošenje Zakona, po kom će se pripadnicima LGBT populacije zabraniti prilaz obrazovnim ustanovama. To bi tvrde naši sagovornici značilo direktnu diskriminaciju i ugrožavanje ljudskih prava.

U Banjaluci 18. marta desio se napad na LGBT populaciju i aktiviste. Nekoliko dana kasnije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavljuje:

“Republika Srpska će u narednih nekoliko mjeseci donijeti zakon po kojem će se pripadnicima LGPD organizacija zabraniti prilaz obrazovnim ustanovama. Znači vrtići, škole, fakulteti, neće moći da rade, ne moći da prilaze, neće moći da vrše propagandu”. rekao je Dodik.

Mađarska se zbog Zakona koji između ostalog uključuje zabranu LGBTIQ sadržaja maloljetnicima, našla pred Evropskim sudom, jer je pomenuti označen kao diskriminatoran. Zakon o zabrani diskriminacije BiH zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orjentacije. Entitetski zakonski okvir sličnog je stajališta.

“Imamo Krivični zakon Republike Srpske koji eksplicitno navodi da će se zločini motivirani predrasudama i počinjeni iz mržnje, konkretno na osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta, smatrati kao otežavajuća okolnost prilikom donošenja kazne”, istakao je Darko Pandurević, iz SOC-a.

Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra ljudskih prava i izbjeglica postavlja pitanje kako će se pojedincu onemogućiti prilazak bilo kojoj ustanovi, ako se na njoj ne vidi da je pripadnik LGBTIQ populacije.

“Što znači da će građani u Republici Srpskoj morati imati neke ausvajse. Mi ulazimo u novu fazu u kojoj, ja ću vas podsjetiti na početku su to bili imami, nakon toga novinari, NVO, opozicija, onda je došla na red američka ambasada, pa britanska ambasada, i sad je LGBTIQ populacija. Možemo samo da se upitamo ko je sljedeći?”

Iz Banjalučkog socijalnog centra, u čijem objektu su prozori razbijeni, a zastava duginih boja otuđena, kažu da iako ovaj Zakon trenutno ne postoji, primjenjuje se u Republici Srpskoj.

Više u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare