Dodik: Nećemo provesti odluke, Republika Srpska se neće odreći imovine

Vijesti 28. dec 202213:55 20 komentara
N1

"RS će ostati u BiH ako ona ostane ustavna", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik godišnjoj konferenciji za štampu u Banjaluci. Apostrofirao da je RS ekonomski stabilna, sa uravnoteženim budžetom, da su izbori provedeni u demokratskoj atmosferi.

RS ima ukupni dug 6,3 milijarde KM, a javni dug znatno manji je ističe oko 5 milijardi KM.

Često se sa ovim podacima barata na špekulativna način“. Rat u Ukrajini doprinio je gubitku nekih tržišta, pominje rusko.

290.000 radnika je cifra s kojom treba da se pohvalimo“, rekao je. Istakao je zadovoljstvo zbog socijalnih rješenja poput Zakona o naknadi nezaposlenim rediteljima sa 4+ djece, u visini od 750 KM.

Pomenuo je i nabavku inkubatora i akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”, projekat roditeljska kuća, a najavio i nastavak pomoći mladima.

Završavamo poslove i ugovaranje poslova za Mrsovo, Buk Bijela. Nastavićemo da stabilizuje TE Gacko. Pokušavamo da odblokiramo projekat gasovada na granici sa Srbijom, do Prijedora. Izgradnja solarnih i elektrana na vjetar dobija zamah, niz investitora već se obratio da to radi. Nema pritiska Energetske zajednice koja je ranije imala kvote. Snabdijevanje energentima stabilno. Što se tiče nafte dijelićemo sudbinu regiona i svijeta“, objasnio je Dodik.

Najavio je modernizaciju bolnica i izgradnju novih, poput one u Trebinju za koju potpisivanje ugovora najavljuje odmah poslije Nove godine. Pomoć će ići i lokalnim zajednicima i obrazovanju, iako 2023. godinu ocjenjuje finansijski izazovnom.

Naša politika ostaje ustavna BiH. Jedno od tih pitanja je i pitanje imovine. U to se uključila međunarodna zajednica… Čak je i onaj Pedi Ešdaun nije negirao da RS pripada imovina“.

Ostaje pri negiranju odluka Ustavnig suda BiH:

Nećemo provesti odluke. RS se neće odreći imovine. Pravi se spin. Mi nećemo dijeliti imovinu sa BiH. RS neće dati svoju imovinu bez obzira na dojmove i laži ksko je ustav drugačije odredio“, jasan je.

U Ustavu BiH piše, kaže Dodik da je BiH nastavila da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom, a ne međunarodnim pravom:

Pokušavamo s partnerima da razgovaramo na tu temu s našim koalicionim partnerima. Želimo da pošaljemo poruku saradnje, ali oko imovine ističe nema pregovora“.

Negirao je priču o malignom ruskom uticaju, ali istakao zapadni uticaj:

“80 miliona dolara iz SAD je dato lažnim slobodnim medijima i pojedincima, da služe američkoj politici”.

Nastaviće saradnju sa Srbijom, Rusijom, Ukrajinom, EU, ali je kritikovao Veliku Britaniju i posebno SAD koje su “američke dolare davali protuvama da bi pljuvali po Srbima, po Rusima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare