Dodik: Nemamo namjeru da imovinu dijelimo sa BiH

Vijesti 27. dec 202213:23 11 komentara
F.Z./N1

U toku je posebna sjednica NSRS na čiji je dnevni red, između ostalog, uvršten i "Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti". O ovom pitanju ponovo se oglasio i predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik.

“Pitanje imovine je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i nemamo namjeru da tu imovinu dijelimo sa BiH, niti nam se ona može oteti antidejtonskim nasiljem i protivustavnim odlukama Ustavnog suda. U tome nikada neće uspjeti nijedan sud, pa ni ovaj njihov koji nije naš”, napisao je na Twitteru.

Dodao je kako podržava skupštinu ovog entiteta u donošenju spomenutog zakona.

Podsjetimo, ovdje je riječ o istom pravnom aktu kojeg je Ustavni sud BiH u septembru proglasio neustavnim.

Tada je Ustavni sud u odluci naglasio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti jer je to pitanje u nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još:

U slučaju da NSRS usvoji spomenuti zakon, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović planira podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Treba podsjetiti i na to da je zasjedanje pete posebne sjednice NSRS danas i sutra, 27. i 28. decembra, do 22 časa. Dan za glasanje biće održan u četvrtak, 29. decembra 2022. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare