Dodik: Nije nam cilj proganjati NVO, ali izvještaji o poslovanju moraju se dostavljati

Vijesti 24. okt 202314:51 0 komentara
N1 BiH

Namjera vlasti u Republici Srpskoj nije proganjanje predstavnika NVO, namjera vlasti je da jednako, kao i drugi subjekti u Republici Srpskoj, kroz izvještaje, dostavljaju podatke o svom poslovanju i radu za prethodno vrijeme, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, odgovarajući na novinarska pitanja, u vezi s Nacrtom zakona o registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, o kojem se vodila prva javna rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodik se osvrnuo na države,  “velike demokratije”, koje, prema njegovim riječima, prigovaraju vlastima u RS, te da,  konstatujući i da čak Briselska administracija do Nove godine priprema da predoči jedno takvo rješenje za EU.

“Samo u Republici Srpskoj, ako se želi nešto učiniti, s te strane, onda se to nama pokušava omesti i nešto uraditi”, navodi Dodik i nastavlja:

“Dakle, naša namjera nije da onemogućimo rad NVO, niti da ih spriječimo. Radi se možda o nekoj lijenosti tih organizacija, naviknute da imaju neku ‘apstraktnu zaštitu’ Amerike ili nekih drugih zemalja Zapada i želji da to ostane tako”, ocjenjuje predsjednik RS.

“Ono što hoćemo je da uredimo sektor, ne u smislu da spečavamo njihove stavove i mišljenja, ali će se morati znati odakle i kako se to finansira. Sasvim je jedno ako ta sredstva primate od nekih stranih, evidentiranih subjekata, koji su protiv RS, a sasvim je drugo ako ste boračka organizacija i primate to iz budžeta RS i nemate priliku, ili neće da vas prihvate kao subjekta koji uopšte može aplicirati za ta neka sredstva”, kaže Dodik.

Pojašnjava da, što se tiče ovog zakona, on odražava ono što su uradile SAD, još 1936. godine, s tim da, kazne zatvora, deportacije i mnogo čega drugog, nema u Nacrtu zakona RS.

“Kada smo im ukazali da to predstavlja njihovo rješenje, onda, ako se sjećate, prije nekoliko mjeseci, ili nepunih godinu dana, Američka ambasada u Sarajevu dala je saopštenje i rekla: ‘Da, to postoji u SAD-u, ali mi ne preporučujemo drugim vladama da takve zakone donose’. E, pa pošto oni ne preporučuju, mi ćemo ipak da uradimo tako nešto”, kategoričan je Dodik.

Zaključuje da ima saznanja da će neke zemlje EU, donijeti rigorozniji zakon o NVO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!