Dodik: Nije RS izgubila 20.000 sinova da bi je krčmili Bakir, Murphy ili Schmidt

Vijesti 13. jun 202319:09 7 komentara
N1

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je ponovo kako je pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i za Republiku Srpsku je to završena stvar, uprkos navodima visokog predstavnika i drugih eksperata za Dejton da to nije tačno.

Na pitanje Srne da prokomentariše sastanak eksperata o državnoj imovini, koji je održan u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, Dodik je istakao da sastanci “samozvanih eksperata u američkoj ambasadi ili zgradi gdje je nekada bila kancelarija visokog predstavnika po pitanju imovine je brutalno miješanje u unutrašnja pitanja i de facto priznanje da je BiH kolonija”.

“Niko nije ovlastio niti tražio od američke ambasade da se bavi tim ili nekim drugim unutrašnjim pitanjem BiH, a kancelarija visokog predstavnika je obezglavljena i nelegalna, jer je mjesto visokog predstavnika i dalje upražnjeno i u međuvremenu nije ukinuto”, rekao je Dodik.

On je ponovio da nikakav prijedlog koji dođe s tih adresa neće biti razmatran u RS jer se “neovlašteno bave unutrašnjim pitanjima”.

“Sporazum kojim je nastala današnja Bosna i Hercegovina pitanje imovine je riješio 1995. godine, a u oba entiteta i Distriktu Brčko provedena privatizacija državnog kapitala i sad se neko sjetio da pitanje imovine kao nije riješeno”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt demantovao je ove navode kazavši kako pitanje imovine nije riješeno.

Optužio je međunarodnu zajednicu kako proizvodi krize pa da onda nude rješenja, optužujući usput legalno birane političare za “nesposobnost”.

“Možda je pitanje imovine za američkog ambasadora tek način da ubije dosadu u sarajevskoj kotlini, međutim zbog tog pitanja mi smo imali ‘građanski’ rat devedesetih godina. Nije Republika Srpska izgubila više od 20.000 svojih najboljih sinova koji su branili svoje kuće i imovinu, da bi joj zemlju 30 godina nakon rata krčmili Izetbegović, Murphy ili Schmidt”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare