Dodik o uskraćivanju suglasnosti ambasadoru Njemačke: Morao sam skrenuti pažnju

Vijesti 03. sep 202213:41 18 komentara
N1

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da njegova odluka da ponovo uskrati saglasnost za postavljanje novog njemačkog ambasadora u BiH "već daje rezultate" i da je morao da skrene pažnju na to da "Njemačka proteklih više od godinu dana čini poteze koji su veoma indikativni".

Povodom ove odluke i optužbi da “zaoštrava odnose sa Njemačkom”, Dodik je rekao da nije podanik.

“Morali smo skrenuti pažnju. Evo već juče to daje neke rezultate. Njemačka Ambasada je rekla da stoji iza Dejtonskog sporazuma i iza Republike Srpske na jedan uvijen način, ali ipak je rekla. To nismo mogli da čujemo u zadnjih nekoliko godina, a evo sada imamo tu priču”, rekao je Dodik za TV “Pink”.

On je poručio da će samo tražiti da se to pojasni.

“Opet postavljam pitanje šta je istina, ova rezolucija koju je donio Bundestag, ili stav Ambasade /Njemačke/, jer jedno drugo isključuje. Ako oni podržavaju ustavni poredak u BiH, onda ne važi rezolucija”, rekao je Dodik.

On je istakao da su “glavni problem u BiH stranci koji nikada nisu dozvolili da se domaće političke snage dogovore ili postignu bazični konsenzu”s, te napomenuo da je bilo “primjera da se domaći političari dogovore, a da to za dva dana sruše stranci u Sarajevu”.

“Njihov intervencionizam je antipravni, protiv Ustava BiH, antidejtonski, predugo se zadržava – gotovo 26 godina stranci upravljaju BiH, a nisu uspjeli da naprave održiv model funkcionisanja, a njihov intervencionizam se još više pojačava”, rekao je Dodik te dodao:

“Motiv Njemačke je neoliberalni koncept kroz `Zelene` i inertne pozicije socijaldemokrata. Nametnuli su rješenja na bazi stereotipa o lošim Srbima. Mi smo za njih loši kroz istoriju i to se zna. Sada su počeli da, od /Kristijana/ Šmita, preko rezolucije, sudija Ustavnog suda, do vojnika koje su nam sada poslali u BiH, što govori da oni imaju namjeru da svoje politike provode i upotrebom oružane sile”.

On je istakao da u ovakvim okolnostima nema prava da bude naivan i misli kako je to sve sasvim slučajno i da aplaudira.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, Dodik je rekao da je to dobar, koristan i inovativni politički projekat na ovom prostoru koji već daje rezultate.

On je naglasio da se rezultati ogledaju ne samo u solidarnosti u pogledu odgovora na izazove i krize, nego i u tome da se olakša ljudima promet robe, a i tržište radne snage, koje danas postaje veliki problem, lakše se rješava.

“U Srbiji radnici iz Makedonije mogu da dođu i riješe pitanje dozvola, a ako dođu u BiH to traje 60 i više dana. Ako angažujete sezonske radnike, sezona prođe dok se to riješi”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad