Dodik objavio datum: Izborni zakon RS će stupiti na snagu, CIK nema šta tu da traži

Vijesti 04. apr 202414:41 0 komentara
F.Z./N1

"Republika Srpska će usvojiti svoj izborni zakon do 20. aprila", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iako entiteti nemaju nadležnost za provođenje izbora, a ni Ustav BiH ne pominje izbore u entitetima.

Dodik je u obraćanju na obilježavanju Dana policije RS u Zalužanima kod Banjaluke poručio da “Republika Srpska ima pravo na svoj zakon”.

“Taj zakon će biti usvojen najkasnije do 20. ovog mjeseca i on će stupiti na snagu i naši organi će to provesti”, jasno je poručio Dodik te se osvrnuo i na Centralnu izbornu komisiju BiH: “CIK BiH nema šta tu da traži. Sprovest ćemo izbore prema našem zakonu.”

Dodik je ponovo iznio svoje tumačenje Zakona CIK BiH kazavši kako u članu 1b piše da CIK provodi samo izbore za Predsjedništvo i za parlamentarnu skupštinu “i ništa više.”

“A za ostale utvrđuje principe izbora”, kazao je.

Dodik je prokomentarisao i odluku visokog predstavnika Christina Schmidta o izmjnei Izbornog zakona koja se ponovo desila prije dva dana, ali samo za dio koji se odnosi na mandata članove Centralne izborne komisije BiH. >>Opširnije

“I ovo što je sada ‘nametnuo’ oko Izbornog zakona BiH je funkciji toga da se Republika Srpska pokori institucijama BiH. Navodno je dao pravo CIK-u da imenuje sve predsjednike biračkih odbora i da ih prevede u statrs državnih profesionalnih službenika. To se nikada neće desiti”, naveo je Dodik.

Komentirao je i najavljeni sastanak Schmidta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kazavši da razumije situaciju u kojoj je predsjednik Vučić, prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima, Vučić je rekao javno da treba insistirati na slovu Daytona i to je suština tih sastanaka i bilo čega što treba raditi u buduće vrijeme.

Podsjetimo, kada je Dodik najavio donošenje izbornog zakona RS iz OHR-a je poručeno da “osporavanje ustavno-pravnog poretka i demokratije ima posljedice”.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini je oštro reagovala i navela kako su SAD “spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem”.

Nacrt izbornog zakona RS u NSRS je usvojen u noći sa 28. na 29. marta ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!