Dodik odgovorio da li će smijeniti Lukača i je li odustao od prenosa nadležnosti

Vijesti 30. mar 202219:04 > 19:09 4 komentara
N1

Da li će odustati od prenosa nadležnosti sa BiH na entitet, da li će smijeniti Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, te kad se može očekivati povećanje penzija i plata u ovom bh. entitetu, odgovorio je za N1 član Predsjedništva BiH i lider SDSD-a Milorad Dodik.

Sa ministrom Lukačem, tvrdi, ima dobar odnos, kao i sa svim ljudima.

“Smjena je stvar, ako dođe do rekonstrukcije Vlade. I stalno se o tome priča. Imamo izbore koji dolaze brzo. Ljudi su u mandatima. Ja tražim od Lukača da radi svoj posao do kraja. I ovo zlo koje nas je zadesilo da se obračunamo s tim kriminalom do kraja”, rekao je, dodajući da će zaustaviti kriminal, te da niko nije državu pobijedio.

Kako je poznato, Skupština RS izglasala je zaključke o prenosu nadležnosti sa BiH na entitet, a da li je on odustao, pitali smo ga.

“Mi smo na Skupštini donijeli određene zakone. Ti zaključci su aktuelni i Vlada je donijela zadatak da napravi operativni plan. NSRS nigdje nije odlučila da li se povlači iz procesa i u tom pogledu ćemo nastaviti da radimo ono što je NSRS uradila i u to niko ne treba da sumnja”, podcrtao je.

Tužilaštvo BiH je saslušalo nekoliko političara u predmetu ‘napad na ustavni poredak’, a Dodik, navodi, nije bio kontaktiran.

Osvrnuo se i na nedavne izjave da od 1. maja ide povećanje penzija i socijalnih davanja u RS. Rekao je i da se povećanje plata očekuje od 1. avgusta.

“Idemo i sa povećavanjem davanja realnom sektoru kako bi oni povećali platu radnicima. Vjerujemo da možemo da dođemo do kraja godine da 600 eura bude prosječne plate u RS“, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare