Dodik odgovorio Murphyju: “Tuđa ruka svrab ne češe”

Vijesti 23. jun 202410:35 2 komentara
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je izjave ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja koji je uputio oštre kritike i okarakterisao Dodik kao destabilizirajući faktor.

“‘Mirno razdruživanje je prijetnja interesima SAD’, reče juče Murphy. Imaju li Srbi, Bošnjaci i Hrvati pravo na neki svoj interes u BiH ili je samo važan interes SAD, a sva tri naroda treba da služe tom interesu? Imaju li pravo Srbi, Bošnjaci i Hrvati sami da se dogovore? Kako se dogovorimo, tako će nama biti. Ili treba da budemo pokusni kunići u nečijem eksperimentu. Je li vam nedovoljno sve vaše bogatstvo, pa biste i ovo naše malo da uzmete?”, napisao je Dodik.

Naveo je kako je “najveća zabluda bošnjačkih političara da Amerika želi da ostvari interese Bošnjaka” te optužio Amerikance za otimačinu. Ipak, koristio je i mirniji ton te govorio o dogovoru Bošnjaka, Srba i Hrvata.

“Naš narod kaže: ‘Tuđa ruka svrab ne češe’. Nije Austrija anektirala BiH da bi je razvila, već da bi odavde odvukla sve što se moglo odvući.

Kako je bilo tada, tako je i danas, samo je drugi protagonista. Ameriku interesuju samo njeni interesi, a za Bošnjake, Srbe i Hrvate ih briga kao za lanjski snijeg. Kao što ih nije bila briga za Iračane, Sirijce, Libijce, Egipćane, Avganistance, u čijim zemljama su napravili haos isključivo zbog svog interesa. Amerika nikada i nikome nije davala, već je uzimala. Ne znam zašto bošnjački političari naivno vjeruju da su oni posebni i da će njima nešto dati. Ako je neko i imao iluzije, Marfi ih je juče raspršio. Bošnjaci svoj interes, kao i Srbi i Hrvati, mogu ostvariti samo međusobnim dogovorom”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Murphy je, između ostalog, izjavio kako “Dodikova sve podlija, ksenofobična i zadrta retorika razara tkivo BiH”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare