Dodik otkrio koji savjet je dobio od američkih lobista

Vijesti 29. okt 202120:01 > 20:01 2 komentara
Milorad Dodik (N1)

U dokumentima koje je usvojio glavni odbor SNSD-a navodi se kako su zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik neustavni jer nisu doneseni od Parlamentarne skupštine. No isto obrazloženje ne vrijedi za Zakon o sudu, Tužilaštvu i svim drugim aktima koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH, no oni nisu dio "izvornog Daytona".

U informaciji o prenesenim nadležnostima navodi se usvajanje novog zakonodavstva, proglašavanje ništavnim 140 prenesene nadležnosti, a onda slijedi protjerivanje ili kako je podvučeno…

Vezane vijesti

“Nakon toga slijedi zabrana rada organa i institucija nastalih iz tih zakona na prostoru Republike Srpske sa utvrđenim rokom u kojeme treba same da se odsele, a oko ne odsele, putem intervencije organa RS”.

Ili u konačnici, ako se sve navedeno ne provede, Republika Srpska će postati samostalna ili kako se navodi…

“Ako ovakav realan i svrsishodan pristup Republike Srpske naiđe na osporavanje, Republika Srpska će aktivirati pravo naroda na samoopredjeljenje koje je definisano poveljom UN-a koja je integralni dio Ustava Bosne i Hercegovine”.

Milorad Dodik u svemu navedenom ne vidi ništa sporno, Dragan Čović kaže kako poštuje Ustav, iz SDA pozivaju međunarodnu zajednicu i Tužilaštvo da reaguje.

Reagirala je danas američka i britanska ambasada saopćenjima u kojima se navodi kako ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija.

“Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje”, zaključeno je u odgovoru iz američke ambasade.

Iz britanske ambasade poručili kako su “priče o otcjepljenju ili poništavanju napretka postignutog zadnjih dvadeset šest godina dovode do podjela i služe samo za odvraćanje pažnje sa napretka po pitanju transparentnosti, otvaranja radnih mjesta i bolje budućnosti za djecu ove zemlje”.

Dokumenti koji su usvojeni na sjednici Glavnog odbora SNSD-a zapravo nisu ništa novo u odnosu na politiku koju gradi Milorad Dodik posljednjih godina i koje je glavni odbor i ranije razmatrao. Utemeljen je na dokumentu Memorandum SANU 2 na koje su i ranije upozoravali pojedini intelektualci, očito neshvaćeni, ali i na brojnim okruglim stolovima, tribinama, publikacijama, govorima koje su postali dio svakodene politike, a tu je i dokument Aneksa 4.

Dokument Aneks 4 izrađen je još 2012. godine, navodno od od američkih lobističkih firmi koje RS izdašno plaća, i nalazio se dugo i na zvaničnim stranicama Milorada Dodika. U njemu je dataljno opisana izmjena Ustava BiH koji pretpostavlja raspad države, o čemu smo izvještavali prije pet godina.

Već tada je Milorad Dodik dobio savjet kako međunaodne predstavnike jednostavno treba ignorisati.

“Jedan od njih mi je govorio: Predsjedniče jel vi hoćete nezavisnost? Kažem ‘da’. Kažem koliko košta, pa mi je rekao koliko košta. Takva je bila praksa da visoki predstavnik uzme nam nešto, recimo uzme nam pravosuđe, i onda ti Amerikanci kažu: Predsjedniče nemoj objavljivati, imaš li snage da ne objaviš to u Službenim novinama. Kažem ‘naravno’ i mi ne objavimo u Službenim novinama. I ne važi zakon (smijeh). Mi nikada više nećemo ništa da objavimo”, kazao je ranije Milorad Dodik.

Sve podjeća i na ostvarivanje Drugog memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti, dokument kojeg je Slobodana Bosna objavila 2013. godine, a koji je zapravo tajni plan za rastakanje državnih institucija BiH. Od blokade institucija, odnosa prema međunarodnoj zajednici do uvezivnja Srbije i RS, tačno precizirano u dokumentu koji je upućen 2011. godine.

Opširnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare