Dodik: Položaj Srba u Mostaru deprimirajući

Vijesti 04. apr 202220:40 18 komentara
N1 / F.Z.

"Položaj Srba u Mostaru je težak i nezahvalan, bez pomaka ka boljem", izjavio je večeras predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u Mostaru i poručio da će vlasti Republike Srpske pokušati naći rješenje kako pomoći srpskoj zajednici u ovom gradu.

“Ništa se ne pomjera i ništa se ne čini na ovom planu. Kada čujem prigovore kako Bošnjaci ili Hrvati imaju tretman u Republici Srpskoj, to je dječja pjesmica kakva je ovdje priča”, rekao je Dodik nakon sastanka sa rukovodstvom Gradskog odbora stranke i članovima stranačkog Predsjedništva u Mostaru.

Prema njegovim riječima, sama priča da od 600 zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama u Mostaru ima osam Srba koje je birao HDZ ili SDA apsolutno govori o tome kakva je situacija.

On je naglasio da će vlasti Republike Srpske pokušati naći rješenje na koji način da se pomogne srpskoj zajednici u Mostaru.

“Imamo idejni projekt za izgradnju vrtića i ići ćemo dalje putem Biroa koji ima Vlada. Pokušat ćemo ljudima koji se bave poljoprivredom pomoći na način da ćemo izjednačiti njihov status sa poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je deprimirajuća situacija srpskog naroda u Mostaru i da će ponovo razgovarati sa partnerima o ovom pitanju.

Član Izvršnog komiteta SNSD-a i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je rekao da se sporo realizuje ono što se dogovori.

“Najveći problem Srbima u Mostaru jeste odnos u Mostaru i kantonu. Sve ono što se dogovori na nivou zajedničkih institucija realizuje se možda sa malim zakašnjenjem, ali se ispoštuje. Ono što je zabrinjavajuće jeste dosta negativan stav lokalne vlasti prema Srbima iz Mostara. Očekujemo da se to ispravi i da bude više uvažavanja”, rekao je Tegeltija.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Mostar Velibor Milivojević istakao je da je na sastanku bilo govora o tome šta je urađeno u ranijem periodu, ali i o tome koji koraci treba da se preduzmu da bi srpska zajednica u Mostaru živjela bolje.

“Osvrnuli smo se na konkretne projekte koji bi taj život ovdje u Mostaru trebalo da poprave. Podrška neće izostati kao ni do sada i to je nama veliki vjetar u leđa jer nismo zaboravljeni”, poručio je Milivojević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare