Dodik ponovo napada diplomate i optužuje partnere: “Trojka” svojim izjavama pokazuje da zastupa američke i britanske interese

Vijesti 18. jan 202413:29 4 komentara
N1 BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik oglasio se uoči sastanka sa HDZ-om i Trojokom koji bi, navodno, trebao danas biti održan u Banjaluci. Trojku je optužio da rade "po instrukciji" stranaca te da zastupaju "britanske i američke interese".

“Pitanje je da li SNSD uopšte ima o čemu da razgovara s predstavnicima sarajevskih stranaka, koji očigledno rade po instrukcijama svojih staratelja, a ne u interesu ljudi koji žive u BiH. Informacija da se američki državni sekretar obraća ministru spoljnih poslova BiH i od njega direktno traži da obezbijedi da se realizuje projekat južne interkonekcije, i to što prije, jasno pokazuje kako su agilni kada je u pitanju njihov interes i da je pravi smisao cijelog cirkusa sa Šmitom da bude njihov lični zastupnik i omogući da se preko njega potpuno ovlada resursima BiH”, naveo je Dodik optužujući Amerikance i Britance.

“Pitanje je šta ćemo ovih dana još čuti u kakve kriminalne aktivnosti su umiješani visoki zvaničnici u BiH, a sve po nalogu Zapada. I sad neko treba da povjeruje da je to sve zato što žele da zaštite BiH od uticaja Rusije, zato će gurnuti svoj plin po cijeni tako povoljnoj da im se zanebesa u Federaciji, baš kao i Evropi. I to je njihova pomoć i politika mira, poštovanja Dejtona i suvereniteta? Ti Amerikanci stvarno misle da smo nepismeni i da niko ne zna da sabere koliko su dva i dva, i zašto rade to što rade, da štite svoje interese”, naveo je Dodik na mreži X i optužio zvničnike ove dvije zemlje da žele srušiti institucije RS.

Podsjetimo, Dodik je na crnoj listi SAD, ali i Velike Britanije, a skoro svakom javnom obraćanju koristi jezik neprimijeren zvaničniku i vrijeđa američke i britanske diplomate.

Potom je uputio kritike na račun Trojke.

“‘Trojka’ svojim izjavama pokazuje da zastupa američke i britanske interese. Republika Srpska stalno ponavlja da želi da se dogovara s Federacijom i s njenim izabranim predstavnicima, a ne sa strancima, i danas stojim pri tome. Želimo da odluke koje se donose budu u interesu svih ljudi, a ne stranaca. ‘Trojka’ će reći da li su od naroda u BiH važniji interesi stranaca, da li smiju da im se usprotive ili su im već zaprijetili da će dovesti u pitanje njihov legitimitet, koji i jeste upitan, ako ispoštuju dogovoreno”, naveo je Dodik.

Termin i lokacija sastanka SNSD-a, HDZ-a i Trojke još nisu objavljeni.

Podsjetimo, jučer je održan sastanak Trojke u Konjicu. Lider NiP-a Elmedin Konaković kazao je kako nije optimista kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, ali da će pokušat razgovarat sa kolegama sa državnog nivoa kako bi ih alarmirali.

“Mislim da su svjesni da će Schmidt nametnuti tehničke izmjene. One su realne moguće i vrlo lako ostvarive. S druge strane dolazi i da se uz tehničke zahtjeve mijenjaju i neki druge dijelovi Izbornog zakona. Moramo o početi od Ustava, za nas je prioritet implemetnacija međunarodnih presuda i uklanjanje diskriminacije. Nismo na tragu nekog rješenja”, naveo je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare