Dodik potpisao Ukaz o proglašenju izmjena zakona kojim se kriminalizuje kleveta

Vijesti 18. aug 202312:33 1 komentar
N1/ F.Z.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Ovim potpisom su važećim proglašene izmjene Krivičnog zakona RS, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sjednici održanoj 20. jula ove godine.

Usvojena “kleveta” u NSRS!

Ove izmjene zakona, kojim je kleveta proglašena krivičnim djelom sa novčanim kaznama, usvojene su uprkos višemjesečnim upozorenjima novinara, aktivista i međunarodne zajednice da predstavljaju udar na slobodu mišljenja i korak ka uvođenju cenzure u ovom bh. entitetu.

RTRS

U tekstu zakona klevetom se naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi, za šta su predviđene novčane kazne od 1.000 do 3.000 eura. U konačnom prijedlogu zakona, novčane kazne za klevetu su smanjene u odnosu na nacrt u kojem su iznosile i do 60.000 eura.

Veće novčane kazne propisane su u situacijama kad je kleveta iznesena u medijima, uključujući i društvene mreže ili na javnom skupu.

Ustavni sud Republike Srpske je 8. avgusta odbacio zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Narrodne skupštine RS-a na izmjene ovog zakon kojim se kriminalizuje kleveta u ovom bh. entitetu.

Nakon toga, nedostajao je samo potpis predsjednika RS-a Milorada Dodika da ove izmjene stupe na snagu.

Narodna skupština RS-a u julu 2001. godine prebacila je klevetu iz krivične u građansku oblast i donijela vlastiti Zakon o zaštiti od klevete RS.

Odlukom Paddyja Ashdowna, nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, i iz Krivičnog zakona Federacije BiH je u novembru 2002. godine izbačeno djelo protiv ugleda i časti.

Koristeći Bonnske ovlasti Ured visokog predstavnika (OHR) je, istovremeno, u tom bh. entitetu nametnuo i Zakon o zaštiti od klevete.

Na taj način je BiH, prije više od 20 godina, postala prva zemlja Zapadnog Balkana koja je dekriminalizirala klevetu, piše RSE.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare