Dodik: Rusija će podržati produženje EUFOR misije Althea u BiH

Vijesti 21. sep 202211:19 0 komentara
Instagram

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da ima informacije iz Rusije da će se produžiit misija Althea u BiH pri EUFOR-u.

Naglasio je da “će Republika Srpska ostati u fokusu pažnje i na najvišem nivou u vezi s razgovorima u UN-u” kada je u pitanju produženje misije Althea u BiH.

Dodik je na svom “Instagram” profilu objavio ovu informaciju.

“Zatražio sam od predsjednika Vladimira Putina da Rusija podrži produženje ove misije u obliku u kojem je i do sada bila prisutna, s čime se on složio, navodeći da ruska strana neće praviti problem ukoliko ne bude nekih skrivenih namjera o proširenju mandata”, rekao je Dodik.

Podsjetimo i to da je Dodik prije posjete Rusiji najavljivao da će sa Putinom razgovarati i o produženju misije Althea. Može se reći da je insistirao na tome jer je i sam svjestan da će, ukoliko se misija ne produži, NATO trupe biti raspoređene u BiH što njemu nikako ne ide u prilog niti to podržava.

Na sastanku Dodik-Putin podsjećamo, Putin je pohvalio Dodika da je prijatelj Rusije, a Dodik se pohvalio da je zaslužan za održavanje nogometne utakmice BiH-Rusija.

Jučerašnji sastanak Dodika sa Putinom u Moskvi održan je u jeku predizborne kampanje, a netom prije održavanja Općih izbora u BiH 2. oktobra. Mnogi analitičari smatraju da je otišao u Rusiju kako bi dobio podršku od ruskog predsjednika što je i sam Dodik u jednoj od svojih izjava potvrdio.

Također, mnogi su osudili njegovu posjetu Rusiji, zemlji, kojoj je skoro cijeli svijet uveo sankcije zbog invazije na Rusiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!