Dodik SDS i PDP nazvao “političkim luzerima”, Bećirovića optužio da ruši BiH

Vijesti 17. jun 202415:25 0 komentara
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odgovorio je na optužbe SDS-a zbog promjene obilježavanja Dana RS - 9. januara, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, te na najave potpisavanja peticije. I SDS i PDP nazvao je političkim luzerima.

“Niko nije, kao Dan Republike, niko nije doveo to u pitanje. U članu 29. piše da će, pored svih drugih obilježavanja, nastaviti da se obilježava dan nastanka RS 9. januar. I šta je tu nejasno? Ali eto, oni žele da naprave neki spin”, kazao je Dodik te dodao:

“Na svim obilježavanjima 9. januara koje smo imali prethodnih godina, ja nikad nisam vidio nikoga iz opozicije, ni iz SDS-a, ni PDP-a. Odjednom su sad oni počeli da brane nešto. Dakle, ništa od svega toga… Naprosto, mislim kad vama odgovaram i vi kad me pitate, dajemo im do značaja. To je tolika glupost da samo može da pripadne političkim luzerima i nikome drugom.”

Dodik se osvrnuo i na tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića o proruskim snagama u BiH koje ugrožavaju mir i destabiliziraju Zapadni Balkan.

“Bećirović pokušava sada da zloupotrijebi činjenicu da je predsjedavajući, što u suštini ništa ne znači, jer sam i ja to bio. To je samo čovjek koji tehnički je zadužen da organizuje sastanke i protokolarne aktivnosti Predsjedništva BiH, a što se tiče iznošenja stavova, mogu da iznose samo stavove koji su usaglašeni na nivou Predsjedništva. I to nije BiH. Na taj način oni najbolje ruše BiH. Ja im želim da podržimo to, šta god oni rekli, šta god oni uradili – oni najbolje ruše BiH. Ta priča više podsjeća na one koji nemaju intelekta, mozga, koji nemaju politička promišljanja kao Rusija i RS, odnosno Rusi ruše Dejtonski sporazum, a oni ga već srušili u značajnoj mjeri”, poručio je.

Istaknuo je da je prilikom svakog susreta s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, Putin tražio podršku Dejtonskom sporazumu i podršku teritorijalnom integritetu BiH.

“Međutim, on sad pokušava da ide na sujetu ozlojeđenih stranaca, zapadnjaka koji sada, čim pomenete Rusiju, oni se nešto uznemire, pa bi odmah poduzeli mjere protiv RS. U dijelu su u tome uspjeli. Ali, ono što je primarno to je činjenica da oni na ovaj način najviše ruše BiH. Oni su privatizovali spoljnu politiku”, dodao je.

Ponovio je da stavovi koji izlaze u ime BiH mogu da budu samo stavovi usaglašena od tri člana Predsjedništva.

“Ako to nije, onda su to samo privatni stavovi članova Predsjedništva ili su stavovi političkih grupacija kojima oni pripadaju”, zaključio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!