Dodik se danas sastaje sa Lukašenkom

Vijesti 19. feb 202407:44 0 komentara
F.Z. / N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastaće se danas u Minsku sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Nakon sastanka sa Lukašenkom, predviđeni su susreti Dodika sa premijerom Bjelorusije Romanom Golovčenkom i predsjednikom bjeloruske Akademije nauka.

Dodik je rekao da će sa predsjednikom Bjelorusije razgovarati o bilateralnoj i drugoj saradnji, a da je u primarnom interesu njegov pogled na sukob u Ukrajini, od kojeg ne zavisi samo položaj Bjelorusije, nego i odnos na globalnom nivou.

Delegacija Republike Srpske, koju predvodi Dodik, započela je juče zvaničnu posjetu Bjelorusiji.

Prvog dana posjete Dodik se sastao sa ministrom inostranih poslova Bjelorusije Sergejom Alejnikom i zamjenikom ministra privrede Aleksandrom Ogorodnikovom, te posjetio akcionarsko društvo “Holding kompaniji Belkommunmaš”, koja se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja.

Dodik je nakon posjete “Holding kompaniji Belkommunmaš” rekao da RS želi da kupi 10 ekoloških autobusa za potrebe svojih gradova.

Delegacija rs posjetila je i državnu instituciju “Minski naučni praktični centar za hirurgiju, transplataciju i hematologiju”, gdje je potpisan Memorandum o saradnji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Komiteta za zdravlje Bjelorusije u oblasti kadaverične medicine.

Delegacija RS danas bi trebala da posjeti fabriku “Belarus”, poznatu po proizvodnji traktora, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je Srni da će tom prilikom biti riječi o razvoju saradnje.

Minić je rekao da očekuje intenziviranje saradnje sa Bjelorusijom kada je riječ o prodaji i otkupu voća, povrća i svih poljoprivrednih proizvoda, te nabavci poljoprivredne mehanizacije i sistema za mljekare i navodnjavanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!