Dodik se oglasio nakon posjete direktora CIA-e BiH: Secesija nikad nije bila naša politika

Vijesti 21. aug 202414:25 5 komentara
N1

Direktor Centralne obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država William J. Burns boravio je jučer u Sarajevu u iznenadnoj posjeti, a tom prilikom održao je niz sastanaka sa visokim zvaničnicima Bosne i Hercegovine. U izjavi za N1, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković rekao je kako je na sastanku bilo riječi o "prijetnjama na prostoru Zapadnog Balkana u vidu ruskog uticaja i secesionističkih poruka koje čujemo iz entiteta Republika Srpska". Povodom posjete danas se oglasio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Republika Srpska nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH shodno Dejtonskom sporazumu i secesija nikada nije bila naša politika“, poručio je Dodik, oglasivši se na društvenoj mreži X.

Dodao je kako RS “ima pravo na političku borbu za svoj status, shodno slovu Dejtonskog sporazuma“.

Ocijenio je “ohrabrujućim” stav Burnsa da odgovornost za funkcionisanje zemlje leži na svim etničkim zajednicama.

Posjetu Brunsa u kontekstu borbe protiv terorizma ocijenio je “značajnom”, te ponovio posvećenost RS borbi protiv terorizma i suradnji u toj oblasti.

Podsjetimo, na pitanje novinarke N1 koji je stav bio direktora CIA-e u vezi sa secesionističkim prijetnjama iz RS-a, Konaković je podsjetio na nedavni bilateralni sastanak američkog državnog sekretara Antonyja Blineka i njemačke šefice diplomatije Annalena Baerbock u SAD-u na kojem se govorilo i o secesionizmu Milorada Dodika i njegovih saradnika.

Danas je jasno da se Amerikanci nisu šalili sa sankcijama protiv ljudi koji podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet, napadaju Ustavni sud BiH i visokog predstavnika. Od američke administracije mogu očekivati ovako oštre i konkretne poteze. Burns je još jednom iznio stavove cjelokupne američke administracije.

Ne vjerujem da neko od njih pojedinačno ima drugačije poglede. Sam njegov dolazak u Bosnu i Hercegovinu i region, Burns putujue dalje u Srbiju, potvrda je njihovog interesa i da nas ne prepuštaju malignom ruskom uticaju”, rekao je za N1 ministar Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare