Dodik se požalio da su namjerno isključili klimu u sudnici, iz Suda BiH mu stigao odgovor

Vijesti 18. jul 202413:10 1 komentar
N1/F.Z. / Ilustracija

Nakon što se jučer poslije ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik požalio da nije bilo klime u ovoj pravosudnoj instituciji.

Naime, na konferenciji za medije koju je održao u Istočnom Sarajevu odmah nakon ročišta, Dodik se požalio da su u sudnici namjerno isključili klimu te upitao “zašto na takav način ponižavaju RS”.

“To su jedne potpuno nehumane okolnosti i uslovi u kojima smo mi dovedeni bez klimatizacije da sjedite tamo u zatvorenom i blindiranom prostoru. O čemu se ovdje radi, zbog čega to radite i zašto ponižavate Republiku Srpsku do te mjere. I šta mi imamo s tim što vi nemate klimatizaciju u takvim uslovima gdje je temperatura 40 stepeni. Mi trebamo biti koncentrisani, a kao govore se da sjede i oni (sudije, tužioci op.a.), ali oni biraju te uslove ne biramo mi”, naveo je Dodik jučer (video ispod minuta cca 29:53).

Sada je na takve njegove navode stigao i odgovor iz Suda BiH u kojem su naveli da je klimatizacija problem s kojim se već duže vrijeme suočavaju.

“Naime, u medijima su plasirane informacije da klima ne radi u sudnici u kojoj je bilo navedeno ročište 17.7.2024., te da je pojedinima to ‘utjecalo na koncentraciju’. Već duže vrijeme Sud Bosne i Hercegovine ima probleme sa hlađenjem najveće sudnice (šest) u Sudu. Svi dosadašnji napori da se isti riješi ostali su bez uspjeha. Uz teške uslove rada u sudnici, suočavamo se i s osudom javnosti i negativnim medijskim istupima učesnika u postupcima koji se vode u sudnici šest uz tvrdnje da se tendenciozno isključuje hlađenje u navedenoj sudnici za određene postupke”, naveli su iz Suda BiH.

Dalje dodaju da je adresa za žalbe na neuslovnost rada u Sudu, ne samo sudija već i osoblja Suda, Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine (SZZPI BiH).

“Jer njihov Odjel za podršku pravosudnim institucijama BiH obavlja poslove održavanja objekata i infrastrukture za potrebe pravosudnih institucija BiH. Nadležni u Sudu BiH su obavještavali SZZPI BiH u više navrata u vezi s klimatizacijom u prostorijama Suda BiH. Sistem ne funkcioniše već neko vrijeme što je još više izraženo tokom visokih temperatura u BiH. Ponavljamo – sudije i ostalo osoblje radi u ovakvim uslovima već dvije sedmice i adresa za žalbe na ‘neuslovnost u sudnici’ je u svakom slučaju SZZPI BiH. Sud se i pismenim putem obratio Službi u cilju hitnog rješenja ovog problema na način kako to nalažu propisi u toj oblasti ili zamjena postojećih instalacija ili tehničke izmjene u cilju omogućavanja normalne radne temperature u sudnici”, poručili su iz Suda BiH.

Podsjećamo, jučer je u Sudu BiH održano još jedno ročište u predmetu koji se vodi protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika te v. d. direktora “Službenog glasnika RS” Miloša Lukića.

Završeno još jedno ročište Miloradu Dodiku, naredno zakazano za august

Njima se sudi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Naredno ročište će biti održano 28. augusta kada će biti ispitana Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika Republike Srpske, a na jučerašnjem suđenju je svjedočila Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare