Dodik se sastao sa Orbanom u Budimpešti

Vijesti 13. okt 202213:29 2 komentara
Twitter

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Jučer je Dodik imao sastanak sa predsjednicom Srpske samouprave u Mađarskoj Verom Pejić Sutor, sa kojom je govorio o potrebi saradnje na energetskom planu. Izjavio je kako “Republika Srpska jedina na Balkanu proizvodi višak energije, pravi nove elektrane, te da će o tome razgovarati sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom”.

Na sastanku je jučer bilo riječi i o statusu Srba u Mađarskoj. “Dobro sam upoznat o statusu Srba u Mađarskoj, i ranije sam posjećivao srpsku zajednicu”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je moguća i saradnja mađarskog teatra sa Narodnim pozorištem RS, a najavio je da će se na Jahorini izgraditi Omladinski centar u koji će moći da dođu i srpska djeca iz Mađarske.

“Njihov boravak od sedam dana platiće Republika Srpska”, istakao je Dodik, koji bi trebalo sutra da se sastane sa Orbanom.

Podsjetimo, Viktor Orban je i finansijski pomogao entitet RS i dao javno podršku Miloradu Dodiku uoči izbora u BiH. Također, zalagao se i protiv sankcija Dodiku od strane međunarodne zajednice i zemalja EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare