“Dodik se uglavnom oslanja na Putina, dok Vučić tu žonglira”

Vijesti 31. jan 202317:02 2 komentara
N1

U Komitetu za vanjske poslove britnaskog parlamenta vodi se rasprava u vezi sa Zapadnim Balkanom. Istakli su da Srbija više nije samo regionalni problem već evropski, referirajući se na njihove odnose sa Rusijom i kako to utječe na zemlje Zapadnog Balkana, od Kosova do BiH.

Na pitanje kako spriječiti Srbiju da BiH vidi kao plijen uz Crnu Goru i Kosovo, eksperti za Zapadni Balkan su istakli da su napravili niz grešaka u posljednjih 17 godina ali da postoji način da se te stvari isprave i da Velika Britanija ima mehanizam da to uradi.

“UK, SAD, EU i NATO govore jednim glasom o Ukrajini, a s dva o BiH i Balkanu”

Srbija nije promijenila stratešku orijentaciju. Srbija se nije promijenila. Smanjenje ruskog utjecaja će se smanjiti zbog onoga što se dešava u Ukrajini, ali su oni u stanju da pokvare stvari sami od sebe bez Rusije. Dodik se uglavnom oslanja na Putina, dok Vučić tu žonglira. Ako “Srpski svet” ne može postojati bez BiH na meniju, mi možemo skinuti BiH sa menija“, kazao je viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije, Kurt Bassuener.

Dodaje da “lokalni akteri iskorištavaju našu slabost”.

Sada se sve čini mogućim na način na koji se nije činilo prije 17 godina zbog našeg stava. Lokalni akteri iskorištavaju našu slabost. Imamo sva sredstva koja ne koristimo. Kada govorim o BiH, imamo NATO snage koje daju sigurnosnu garanciju koju ne provodimo u djelu. Imamo OHR koji je ključno sredstvo. Mi smo dominantni ekonomski akter i imamo najbolji narativ“.

Za kraj obraćanja je naveo i najveće razočarenje koje su građani doživjeli 2004. godine.

“Najveće razočarenje za građane je ono što smo napravili 2004. kada je došlo do proširenja EU što nismo nastavili s tim pravcom. Bavili smo se liderima vjerujući da će ih narod slijediti. Rusiji i Srbiji ne treba rat, treba im samo nered i nezadovoljstvo i politička moć”, zaključio je viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije Kurt Bassuener.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare