Dodik: SNSD nema konkurenciju

Vijesti 07. okt 202412:17 1 komentar
N1

Predsjednik SNSD Milorad Dodik čestitao je svim pobjednicima lokalnih izbora. Dodik, koji je i predsjednik RS kazao je da je društvo pokazalo demokratski kapacitet.

“Pokazali smo da smo rastuće demokratsko društvo, jer su svi kandidati i oni koji su pobijedili i oni koji su izgubili priznali rezultate i čestitali jedni drugima”, rekao je Dodik.

On je sve političke aktere u RS pozvso na okupljanje oko ključnih tema procjenjujući da u narednom periodu slijedi povratak u eter priče o državnoj imovini i “drugim ustavnim odredbama”.

Postoje pitanja koja traže čitav narodni konsenzus. Izbori su pokazali svima, a posebno SNSD, da se neophodno boriti za pravo i status naroda. Pozivam sve političke aktere da se okupimo oko ideje Republike Srpske i njene mogućnosti da samostalno odlučuje o sebi”, dodao je.

On je istakao da je stranka na čijem je čelu, i teškim okolnostima zbog američkih sankcija doživjela rast.

“Dobili smo 50 hiljada glasova više ukupno u odnosu na Opšte izbore
332 hiljade ukupnih glasova. Prije dvije godine ja kao predsjednik Republike Srpske dobio sam 300 hiljada glasova”, rekao je ističući da je SNSD osvojio 43% ukupnih glasova na osnovu čega zaključuje da SNSD nema konkurenciju ni u zbiru svih.

“Kada to prevedete na Narodnu skupštinu onda je to apsolutna većina. Sljedeća partija je SDS sa 12%, slijedi ih PDP i to govori da SNSD nadilazi sve partije u zbiru”, zaključio je.

Istakao je kako se ne može umanjiti činjenica da je u osam od 10 gradova u RS SNSD dobio pozicije gradonačelnika i da će u svih 10 gradova biti ključna snaga u lokalnim parlamentima. U 47 opština stranka će imati svoje načelnike, Dodik računa da će tom broju dodati i Modriču.

“SDA kao najjača politička partija kod Bošnjaka tek ima 34 opštine, a HDZ kao najjača partija kod Hrvata 17 opština”, rekao je.

U Banjaluci stranka očekuje rast broja ruku sa dosadašnjih devet na minimalno 11.

“Nećemo zaboraviti da su građani Banjaluke dali SNSD stranačku podršku”, rekao je ne otkrivajući kakva će biti politika stranke u gradu na Vrbasu u naredne četiri godine. Učinićemo ono što je korisno za grad Banjaluku”, tvrdi ne isključujući mogućnost da stranka ode u opoziciju u gradskom parlamentu.

Pred SNSD-om je, kaže, analiza ostvarenih rezultata, ali i učinka koalicionih partnera.

“Ne žurimo, nema potrebe. Zanimljivo pitanje, čak fenomenološki kad posmatrate da je partija dobila više podrške nego kandidat. Očigledno da koalicioni odnosi na ovom nivou nisu bili onakvi kako smo očekivali”, rekao je ističući da stranka zbog rezultata neće ugrožavati koalicione odnose na nivou RS.

“Ostaćemo okupljeni oko dvotrećinske većine”, tvrdi Dodik.

Na kraju, komentarisao je i rezultate opozicije.

“Draško Stanivuković se nametnuo kao neki vođa opozicije koja ga neće. Jelena Trivić potpuno zabetonirana politički, a SDS je balzamovan i izgubio je četiri opštine. Očigledno im je bilo najvažnije da zadrže Teslić. Što se tiče Vukanovića, ne pomaže ta ozlojeđenost. Vukanović i njegova iracionalna bijesna politka doživjela je poraz. On je na slobodnom političkom padu”, procijenio je Dodik.

Detaljnije o izborima čitajte na LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare