Dodik tvrdi da je u Istanbulu finalizirao dogovore u vezi s početkom gradnje autoputa Beograd – Sarajevo

Vijesti 15. aug 202412:50 0 komentara
Twitter

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske tvrdi da je u Istanbulu finalizirao dogovore u vezi s izgradnjom dionice autoputa i brze ceste Beograd - Sarajevo.

On se time pohvalio na platformi “X” uz objavu fotografije vjerovatno s tog sastanka.

“U Istanbulu sam finalizirao razgovore u vezi s izgradnjom dionice auto-puta i brze ceste Beograd – Sarajevo”, napisao je Dodik.

Zatim je naveo da su dogovorene dionice od Donjeg Vardišta do Istočnog Sarajeva, dužine 130 km, kao i kroz Brčko distrikt u dužini od 33 kilometra.

“Očekujem da će biti završene sve neophodne procedure kako bi radovi mogli početi sljedeće godine”, tvrdi Dodik.

Inače, kada je riječ o navedenom autoputu Beograd – Sarajevo to je kao ideja još živo. Međutim, dok se u Srbiji nije stalo samo na riječima već se dionice i grade, u Bosni i Hercegovini je druga priča.

U našoj zemlji skoro pet godina otkako je ozvaničen projekt, nije izgrađen nijedan kilometar.

Da bi se ovaj kapitalni projekat realizovao potrebno je izgraditi 133 mosta i 53 tunela. Sve je stalo kada je u pitanju područje Distrikta Brčko.

Mora se utvrditi trasa ulaz u Brčko iz Republike Srpske u smislu autoceste, tačna trasa Orašje-Brčko prema Tuzli i onda dalje utvrđivanje projekta željezničkog preko Zvornika i od Brčkog prema Bijeljini.

Međutim, u ovoj objavi Dodik nije spomenuo Bijeljinu.

Važno je istaći da je gradnja ovog autoputa ranije dogovorena između tri države – BiH, Srbije i Turske.

Prema svemu navedenom, sve je izglednije da nije poznato kuda će autoput prolaziti pa zbog toga nije ni počela gradnja u BiH.

Autoput Sarajevo – Beograd: Dok Srbija gradi, BiH se misli

Kada je riječ o drugoj strani Drine, radovi su uveliko privode kraju pa je Srbija gotovo potpuno završila autoput do granice s našomdrćavom, tačnije, do prijelaza Rača. Potrebno je da se on dalje nastavi od Bijeljine ka Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!