Dodik prijeti “ujedinjenjem RS i Srbije”: Mi smo jedan narod, bićemo i država

Vijesti 23. apr 202312:10 15 komentara
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se danas na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac koje se održava u Donjoj Gradini. Govorio je o ovim zločinima, poredeći ih sa proteklim ratom na prostoru bivše Jugoslavije, a potom opet secesionistički govorio o ujedinjenju Srbije i Republike Srpske. "Ovdje smo mi iz RS i Srbije jer pripadamo jednom narodu, jednog dana ćemo bit jedna državi. Niko nas neće spriječiti u tome jer je to naše pravo i naša istorija. Prošli vijek je vijek srpskog stradanja, a ovaj je vijek srpskog ujedinjenja", rekao je Dodik.

Dodik je rekao kako će “pokazati da su jedan narod okupljena oko svog identiteta i slobode te je djeci poručio da će se do kraja svog života boriti za slobodu svakog srpskog djeteta gdje god se nalazilo”.

“Srbi ne mogu da žive bez slobode i države. Država je ključna riječ naše slobode. Želimo reći jasno da nije nikakva iluzija niti prijetnja da RS iskaže svoju volju, narodnu volju za formiranje svoje države jer ne možemo živjeti u BiH koja nas stiska i ugrožava naše slobode”, rekao je Dodik.

Ponovo je negirao genocid u Srebrenici i dodao kako se “ne može izjednačiti zločin u Srebrenici sa stradanjima u Jasenovcu”. Napao je i međunarodnu zajednicu što zločine u Jasenovcu nije okvalifikovala kao genocid.

“Ideju koju imamo da RS proglasimo državom i ujedinimo sa Srbijom mora da bude vlasništvo svakog čovjeka ovdje. Bez obzira na prijetnje, ovdje se radi o nama. Ne pravimo državu na nečijoj tuđoj teritoriji. Ovo je naša država, sloboda i imovina. Treba nam država je želimo slobodu. Bez države nemamo slobodu. Zato hoćemo državu. Ne želimo ništa loše Bošnjacima ni Hrvatima, ali im kažem pustite nas na miru. Ne možemo zajedno”, rekao je Dodik.

Spominjao je i zločine iz Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata i proteklog rata. Kazao je kako je srpski narod najveća žrtva i najviše stradao.

Govorio je ponovo o tome kako “oni nisu bosanski Srbi” te da ne razumije zašto se onda uvrijede kada kaže “srpski muslimani”.

“Kažu to je politički nekorektan govor. Srpski narod je jedinstven i u stradanju. Zato smo ovdje mi iz RS i Srbije jer pripadamo jednom narodu. Jednog dana ćemo biti jedna država. Niko nas neće spriječiti u tome jer to naše pravo i istorija”, rekao je Dodik.

Vrijeđao je EUFOR nazvavši njihovu misiju s**njem kazavši da ih ništa neće spriječiti da se politički bore za RS.

“Moramo živjeti složno, očito ne možemo zajedno. Da smo mogli, ne bi se raspala Jugoslavija. Muslimani hoće da nas nema i da vladaju svim”, rekao je Dodik pa je “osuo paljbu” po međunarodnim predstavnicima.

“Jedino je pametno da se razdužimo. Nikakav rat niti poziv na rat. Neka živi Srbija, Republika Srpska, srpski narod i vječno pamćenje na sve Srbe koji su poginuli ovdje i na drugim mjestima”, poručio je Dodik i pozdravljen aplauzom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare