Dodik uoči ključne odluke već proglasio neuspjeh na evropskom putu? “EU više nije atraktivna priča”

Vijesti 13. feb 202413:39 0 komentara
N1

U Banjoj Luci je održana promocija 50. jubilarnog broja i obilježavanje 18 godina postojanja naučnog časopisa za društvena i politička pitanja "Argumenti", u izdanju SNSD-a. Dodik je nakon događaja prokomentarisao niz aktuelnih tema, među kojima je i evropski put Bosne i Hercegovine, čija bi se daljnja sudbina trebala saznati u martu. O putu već govori kao o neuspjehu, za šta optužuje svoje partnere iz 'Trojke', a Uniju smatra "sve manje atraktivnom".

Dodik je danas iz Banjaluke komentarisao i suđenje Milošu Lukiću zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, kratko rekavši da je “u mislima s njim”, a da je poruku podrške uputio “putem Twittera”.

Mediji su obraćanje iskoristili i kao priliku da Dodika upitaju o eventualnom sastanku partnera iz državne vlasti krajem sedmice, na šta je odgovorio da susret uopšte nije potvrđen, već ostavljen kao mogućnost. Umjesto toga, ponovo je govorio o secesiji.

“Morate biti optimista jači 10 hiljada puta od Dragana Čovića, da biste u nešto vjerovali u Bosni i Hercegovini. Zbog evropskog puta smo htjeli da napravimo neki pomak, ali pustite taj evropski put, šta to više znači?! Ovih dana svi jure da se donese zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti…onda ovi lažni evropejci pričaju kako oni nešto guraju. Ništa se ne gura, BiH ostaje jednako neuspješna zemlja u kojoj je jedina sreća da se doživi mirna disolucija, pa da dva ili tri dijela krenu kuda oni hoće. Evropska unija više nije atraktivna priča, kao što je to bila prije nekog vremena. U Evropi više nema jakih lidera, ovdje dolaze neki istrošeni ministri koji stalno pričaju istu pjesmicu”, rekao je, spomenuvši uz to posjetu njemačke ministrice za Evropu i klimu Anne Luhrmann.

Ona je, podsjetimo, u intervjuu za N1 navela kako je brine ono što se može čuti od Dodika i dijela RS.

Luhrmann za N1: Zabrinjava me šta sve čujemo od Dodika, nećemo tolerisati nasilje i secesionizam

“Jadikovala je kako žali što je njihova vlada uskratila sredstva za tri projekta u RS. Lažu, jer komercijalne firme koje rade taj projekat neće da odustanu od toga. Mi moramo da čekamo termine u kojima ćemo mi raskinutI te ugovore, u maju, i nema više šanse da ga obnovimo sa bilo kojom njemačkom firmom. Orban me već tri puta pita za te projekte…”, naveo je Dodik.

Na kraju obraćanja, za “neuspjeh na evropskom putu” optužio je svoje koalicione partnere iz Trojke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!