Dodik za Spiegel: Ne planiramo otcjepljenje Republike Srpske

Vijesti 23. okt 202118:16 11 komentara
Screenshot/VOA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je u intervjuu za ugledni njemački list "Der Spiegel" poručio kako nije za secesiju entiteta Republika Srpska od države Bosne i Hercegovine. Ali je dodao kako Srbi "ne želi živjeti u muslimanskoj Bosni i Hercegovini".

Prenosimo vam najzanimljivije dijelove intervjua.

SPIEGEL: U početku su vas smatrali prozapadnim, prije svega proameričkim čovjekom. Šta se dogodilo od tada?

Dodik: Ništa. Uvijek sam bio prosrpski nastrojen. Uvijek sam se trudio da sarađujem sa svim ostalim akterima. Problem je što su neki ljudi možda imali svoja očekivanja od mene. Priznajem da je saradnja u početku bila intenzivna. Ali s vremenom sam shvatio da ne igraju fer i da ih neki ovdašnji političari žele iskoristiti za lične ambicije koje imaju za Bosnu i Hercegovinu. Te ambicije trenutno ne odgovaraju ni volji Srba ni Hrvata. Visoki predstavnici su prekršili Ustav 140 puta donošenjem zakona tokom svih ovih godina.

SPIEGEL: U narednim danima i sedmicama će se glasati u parlamentu Republike Srpske. Šta će se dogoditi ako stvari ispadnu onako kako želite?

Dodik: Poštivat ćemo Ustav Bosne i Hercegovine i sami ćemo urediti ono što spada u našu nadležnost. Ukinut ćemo zakone koje su nametnuli visoki predstavnici na području Republike Srpske i donijeti svoje zakone – uz fazu tranzicije koja će trajati koliko god bude potrebno. Prema ustavu, u nadležnost Republike Srpske spadaju sve oblasti koje nisu izričito dodijeljene Bosni i Hercegovini.

SPIEGEL: Znači nema više formalne secesije?

Dodik: Samo oni koji žele odvratiti pažnju od vlastitog protuustavnog ponašanja govore o razdvajanju.

SPIEGEL: Dakle, to vam nije namjera?

Dodik: Ne planiramo secesiju.

SPIEGEL: Da ste vi i Dragan Čović, šef HDZ-a BiH, sjedili za stolom od Bosne i Hercegovine ne bi ostalo puno, zar ne?

Dodik: Da je do mene i gospodina Čovića postojala bi Bosna i Hercegovina, kako to predviđa tekst Dejtonskog sporazuma.

SPIEGEL: Da li EU precjenjuje ili podcjenjuje opasnost u Bosni? Koliki je rizik od oružanog sukoba?

Dodik: Želimo da riješimo stvari pravno, ali čujemo prijetnje ratom iz Federacije. Ne vjerujem u mogućnost novog sukoba. Nećemo to niti započeti niti prihvatiti. Borićemo se politički za naše ciljeve.

SPIEGEL: Može li se BiH desiti scenario sličan sa Donbasom u Ukrajini ili referendumom na Krimu?

Dodik: Ne želim čak ni hipotetički ulaziti u to. Nastavit ćemo politički, pravno i potpuno legitimno da se borimo za Dejtonski sporazum i za politički sistem koji je ukorijenjen u Ustavu Bosne i Hercegovine.

SPIEGEL: Ako od novembra sve bude kako vi zamišljate, šta će se dogoditi u kasarnama na području Republike Srpske?

Dodik: Danas ih jedva imamo. Imamo samo ostatke, više kao fasada vojske. Povući ćemo našu saglasnost za formiranje zajedničke vojske. Onda ćemo ponovo regulisati ovo pitanje, pri čemu se zalažemo za demilitarizaciju Bosne i Hercegovine. Zatim ćemo ponovo procijeniti sve ostalo. Prava koja nam daje Ustav treba da uživaju svi podjednako. Ne želimo živjeti u muslimanskoj Bosni i Hercegovini.

Opširnije na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare