Dodikov savjetnik o sjednici: Počinje proces “povratka Republike Srpske kući”

Vijesti 10. dec 202110:56 0 komentara
N1

Savjetnik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Radovan Kovačević izjavio je da je danas izuzetno bitan historijski dan za Republiku Srpsku, koja u parlamentu započinje proces povratka kući i vraća se svemu onome što joj po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu pripada.

“Republika Srpska ima svoja demokratska i ustavna prava i njih će i te kako odlučno da štiti i nikakve prijetnje, crvene linije, nikakve gluposti neće pokolebati ni Milorada Dodika, niti bilo koga drugog ko danas vodi Srpsku da se bori za to da joj se vrati ono šta joj pripada – rekao je Kovačević za RTS.

On je istakao da visoki predstavnici, neizabrani stranci u BiH nisu imali pravo da predlažu i donose zakone, mijenjaju ustave ili rade bilo šta što se tiče onoga što treba da rade domaći, demokratski izabrani predstavnici, kao što su u Skupštini Srpske.

– Demokratski predstavnici su u Skupštini Republike Srpske i oni su izabrani od svih koji u Republici Srpskoj žive i oni su ti koji imaju pravo i na osnovu ustava i zakona i na osnovu međunarodnog prava i morala da se bave takvim pitanjima i oni će to da rade – rekao je Kovačević.

On je odbacio navode da je Republika Srpska bilo šta blokirala, da ona nije neki destruktivac u BiH, niti je ikada bila bilo kakav faktor nestabilnosti ili neko ko izaziva krizu, već je uvijek ona bila ta koja traži načine kako da se kriza riješi.

Prema njegovim riječima, cijelu krizu izazvao je jedan neizabrani stranac, čovjek koji nema nikakve veze sa BiH, koji nije tu rođen, niti izabran od bilo koga u BiH, a došao je i pokušao da nametne zakon, za koji je parlament Republike Srpske jasno rekao da taj “pokušaj zakona” nije na snazi u Republici Srpskoj.

Na pitanje da li će zaista doći do vraćanja nadležnosti ili se samo pokušava vidjeti hoće li se smiriti situacija u narednih šest mjeseci budući da je to rok da se sprovedu odluke vraćanju nadležnosti, Kovačević je rekao da Republika Srpska ništa ne isprobava.

– Republika Srpska jasno započinje jedan jako značajan proces “povratka Republike Srpske kući”, koja se vraća u svoje ustavne okvire i vraća sva ona prava koja joj po ustavu pripadaju – rekao je on.

On je ponovio da je neizabrani stranac, visoki predstavnik, više od 140 puta nametao zakone koji su u suprotnosti i direktno su kršili Ustav BiH, a u pitanju su nadležnosti koje ne pripadaju BiH, nego Republici Srpskoj.

– Mi sada kažemo da to više neće da važi u Republici Srpskoj i dajemo period od šest mjeseci da ne bismo ušli u jedan potpuni haos, da potpuno studiozno, profesionalno, stručno pripremimo zakonsku regulativu za sve te oblasti i da onog trenutka kada budemo donosili zakon po zakon u Republici Srpskoj, automatski prestaju sa važenjem svi ti zakoni nametnuti na nivou BiH, koji su suprotni Ustavu BiH – dodao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je donošenjem zakona o Agenciji za lijekove, koja još nije osnovana, Republika Srpska samo opipavala puls međunarodne zajednice i da li pokušava da izbjegne oštra reagovanja međunarodne zajednice, Kovačević je ponovio da vlast u Republici Srpskoj ne testira bilo šta, nego štiti interese Republike Srpske i interese njenih građana i vraća Republici Srpskoj sva njena ustavna prava.

– Ne možete da donesete zakon i da sljedeći dan napravite haos, da imate problem koja inspekcija kontroliše, da imate problem ko je nadležan za uvoz lijekova, ili da ugrozite zdravlje građana. Ne, to ne možete da radite preko noći i da lomite preko koljena, nego jako ozbiljno, studiozno, stručno, profesionalno i pažljivo da biste uradili sve što je potrebno da vaši građani dobiju ono što je najbitnije – rekao je on.

Kada je riječ o upozorenjima iz Misije MMF u BiH da bi povlačenje Republike Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje imalo “strašne ekonomske posljedice” i da bi dovelo u pitanje vraćanje javnog duga, Kovačević je rekao da su to sve neistine i da se, nažalost, ova misija MMF u BiH uvijek isključivo bavi politikom, a ne onim čime treba – finansijama.

– Ovdje se radi samo o tome da neko pokušava lažima i manipulacijom da prepadne republiku Srpsku i srpski narod i da im kaže da nemaju pravo na ono što jesu njihova prava. To je nešto na šta mi ne pristajemo. Mi ćemo Republici Srpskoj da vratimo ono što joj pripada i to je jedna izuzetno dobra vijest za sve građane Republike Srpske – naglasio je Kovačević.

On je podsjetio da su iz MMF posljednja dva ili tri puta kada je Republika Srpska razgovarala o aranžmanu sa tom misijom, direktno  rekli da nemaju nikakve finansijske uslove, jer sve ispunjava, ali da imaju veoma jasne političke uslove.

Kovačević je rekao da je od Republike Srpske uvijek traženo da se odrekne svojih nadležnosti, da se formiraju nove institucije BiH, da se vrši centralizacija u korist samo jednih u BiH.

– Mi smo to odbijali i iz tog razloga smo tražili svoja rješenja na nekim drugim tržištima, kao što je Londonska, gdje smo imali veoma uspješnu transakciju – dodao je Kovačević.

“Gospodu iz MMF-a” je podsjetio da je ovaj sistem o kojem Republika Srpska danas govori, funkcionisao do 2004. i 2005. godine, odnosno deset godina od uspostavljanja mira i potpisivanja Dejtosnkog sporazuma, i da niko nije imao bilo kakav problem.

– Republika Srpska nikada nije kasnila nijednog dana sa vraćanjem spoljnog duga, niti je imala problem sa investicijama u bolnice, puteve ili bilo šta – naglasio je Kovačević.

Kada je riječ o promjeni Ustava Republike Srpske u vezi sa vraćanjem nadležnosti i očekivanom protivljenju bošnjačkog kluba, Kovačević je rekao da taj proces tek predstoji, ali da je jako bitno da ništa ono o čemu govori Republika Srpska nije u suprotnosti sa Ustavom BiH, niti Ustavom Republike Srpske.

– Druga je stvar što mi imamo i tu činjenicu da se jedan od tih visokih predstavnivka i neizabranih stranaca jedno jutro neke godine probudio i rekao – “meni se ne sviđa Ustav Republike Srpske” i iz njega izbrisao sve što se njemu ne sviđa, a dopisao sve što on misli da u njemu treba da bude. To su stvari koje mi odbacujemo – pojasnio je Kovačević.

Snežana Ružičić: Za Dodika bi učinili i nemoguće

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!