Dodikova uslovljavanja su pritisak na “Trojku” na usvajanje Izbornog zakona BiH?

Vijesti 29. mar 202419:16 0 komentara

Brojne su reakcije na usvajanje entitetskog izbornog zakona. No, jučerašnji dan obilježila su i brojna uslovljavanja i ultimatumi predsjednika RS Milorada Dodika, upućeni uglavnom "Trojki" i međunarodnoj zajednici.

Inspirisan je bio predsjednik Republike Srpske i SNSD-a za ultimatume i uslovljavanja. Krenuo je od međunarodne zajednice od koje, izrevoltiran nametanjem tehničkih izmjena Izbornog zakona visokog predstavnika kojeg ne priznaje, traži da ih u roku od sedam dana poništi. Za N1 je uslijedio i odgovor iz OHR-a.

“Ovdje se radi o interesu građana ove zemlje jer oni imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde. Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje. Još uvijek postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju”.

No, u kojem smjeru, ako državna koalicija stoji na klimavim nogama. Nakon što je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, između ostalog, izjavio da je BiH ušla u političku krizu te da je koalicija prethodno dogovorila 99 odsto stvari vezanih za Izborni zakon, Dodik nije štedio slova da partnere u vlasti kritikuje. Trojku optužuje da su srušili svaki dogovor koji se nije dopao Amerikancima, te ih uslovljava da ambasadore Velike Britanije, Njemačke i SAD, uz visokog predstavnika, proglase neprijateljima. U suprotnom bi mogli da ožive saradnju sa SDA.

“Mi smo odlučili da je rad nešto što nas vodi naprijed, a ako dođe vrijeme da krenemo stvarno oštro jedni prema drugima, to je najmanji problem, to možemo u svakom trenutku”, poručuje lider Naše stranke, Edin Forto.

“Da će imati možda neke, eventualne, odnose na sam rad koalicije na državnom nivou, vjerovatno hoće, ali nije to ništa novo, tako da se ne treba nešto posebno uzbuđivati zbog toga”, smatra Aljoša Čampara zastupnik (NiP) u Skupštini KS.

Šta na sve kažu iz SDA, ako imamo u vidu da je, samo dan ranije, prvi čovjek SNSD-a optužio Bošnjake da su, uz asistenciju stranaca, srušili najvažnije ustavne odredbe, te ponovo zaprijetio otcjepljenjem. Dodikove prijetnje, laži i ucjene pokušaj su alibija za secesionizam, navode iz SDA. Zaključke od sinoć ocjenjuju njegovim spiskom neostvarivih i neprovodivih želja.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!