“Dogodine u Banjaluci”: Vučiću nakon poraza “ostala” Republika Srpska kao zamjena za Kosovo

Regija 10. jun 202417:43 1 komentar
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Godinama unazad vlast u Srbiji, a prije svega predsjednik Aleksandar Vučić, kao glavnu temu za “pumpanje” nacionalizma koristio je Kosovo. A onda je došlo do preokreta, pa je već nekoliko mjeseci sav fokus na Republici Srpskoj. Prvi Svesrpski sabor koji je u subotu održan u Beogradu trebalo je da bude “veliki poziv” na još jedno ujedinjenje svih Srba u odbrani nacionalnih interesa. Zapravo je samo “zabava za široke narodne mase i jeftin nacionalizam bez suštine i poente”, kažu sagovornici Nove.

Nije nikakva novina da se neke unutrašnje političke krize u Srbiji rješavaju tako što se “zakuha” neka nova, ali na nacionalnom nivou.

Dugo je Kosovo bilo glavna tema kojom je vlast skretala pažnju sa problema. Dok se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić borio za Kosovo u Briselu, Prištini je dato mnogo toga. Potpisan je Briselski sporazum, pa Vašingtonski, prihvaćen je i onaj Ohridski… Kosovskim vlastima dati su pravosuđe i policija, Priština je dobila svoj pozivni broj, građani sa kosovski ličnim kartama i registarskim oznakama na tablicama automobila neometano ulaze u Srbiju. Srbi koji žive na sjeveru Kosova ostali su i bez dinara. I tako u nedogled…

Pred svaki od ovih ustupaka koje je činila srbijanska vlast imali smo krizu, barikade, sukobe, podizanje aviona, gomilanje vojske tik uz liniju, podsjeća Nova.

“Jedinstvo dovijeka”

Sad kad je ostalo samo formalno priznati nezavisnost Kosova, potrebno je hitno skrenuti pažnju građana sa ovog poraza i naći im novu nadu… A to je već mjesecima bh. entiteta Republika Srpska. Svesrpski sabor pod sloganom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, tokom kojeg su dvije vlade usvojile zajedničku „Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“, samo je potvrda toga.

Tu je bilo sve i tu su bili svi. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Porfirije, obje vlade, zastave, molebani, vatrometi i jake riječi koje pozivaju na još jednu borbu.

“Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu, koji neće trajati jedan dan ili dva mjeseca, već će trajati dovijeka. Niko više neće moći da uništi srpsko jedinstvo! I niko više neće moći da pravi korake nazad”, poručio je Aleksandar Vučić i dodao da nam se više nikada ne smiju ponoviti barikade na Drini

„Svaki ministar u vladi Srbije, ubuduće, prvo mjesto gdje će ići bit će Banjaluka, a ne neko drugo. Svaki ministar u Vladi RS-a prvo mjesto gde će ići bit će Beograd. Sada će ekskurzija ići u Republiku Srpsku, kao što će iz Republike Srpske ići u Srbiju, pa kad upoznamo Srbiju i RS, onda možemo da upoznajemo i svijet”, poručio je srbijanski predsjednik.

I tako… Dogodine u Banjaluku, umjesto u Prizren.

Zabava miliona

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da je Dodik godinama održavao živom ovu priču za potrebe Beograda.

Aleksandar Popov (N1)

“Još za vrijeme demokrata, Vojislav Koštunica je pričao ako se izgubi Kosovo, onda je tu Republika Srpska. To je bila priča i za strance, ali i za domaću javnost, a Milorad Dodik je tu sve vrijeme, da odrađuje taj dio posla. Da šalje poruke kako gubitak Kosova praktično znači odvajanje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i pripajanje Srbiji. On je za sve ove godine svojim izjavama praktično doveo do besmisla postojanje Bosne i Hercegovine. Iako i on i Vučić dobro znaju da to niko neće dozvoliti, da se otvori novo žarište na Balkanu. Jer, svi znamo kako je mirno razdruživanje jednom izgledalo…”, kaže Popov za novine “Nova”.

U okviru te priče je, dodaje on, jeste i ona o tzv. srpskom svetu koju propagira potpredsjednik Vlade Aleksandar Vulin, a pozadina svega je sljedeća:

“Priča o Svesrpskom saboru služi i da se skrene pažnja sa svih aktuelnih nepodopština vlasti oko izbora, oko prekrajanja volje građana u Nišu, na Novom Beogradu i još nekim beogradskim opštinama. Potrebno je skrenuti pažnju javnosti i s Kosova gdje su učinjeni svi ti ustupci, gdje je prihvaćen Ohridski sporazum, gdje su date tablice, dinara, opštine… Znači, da sve to trenutno zaboravimo i da se ujedinimo oko nacionalnih tema koje nam vlast servira. Jer, opet imamo borbu sa Zapadom oko ulaska Kosova u Savjet Evrope, oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici, oko lošeg položaja RS-a u BiH…”, ocjenjuje Popov.

Sličnog je mišljenja i novinarka portala „European Western Balkans“ Sofija Popović. Ona smatra da iako na prvi pogled možda izgleda da su ovo “prijeteće poruke” upućene Evropskoj uniji i Zapadu, to nije tako.

“Upućene su domaćoj javnosti, biračkom tijelu Srpske napredne stranke i glasačima Milorada Dodika. Sjetimo se da je priča oko Svesrpskog sabora počela navodno zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali zapravo u momentu kada je bila aktuelna priča o pristupanju Kosova Savjetu Evrope. U tom trenutku vlasti u Beogradu su odlučile da fokus sa dijaloga s Prištinom i Ohridskog sporazuma prebace na Republiku Srpsku. Ono što smo vidjeli u subotu jeste jeftin nacionalizam, bez suštine i poente. Iako postoji bojazan da bi to mogao značiti uvod u odvajanje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, ne vidim da se tako nešto može desiti. Ovo je samo bila zabava za široke narodne mase”, zaključuje Popović.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare