Dok građani ne mogu priuštiti pošten ručak, njihovim novcima se slade političari

Vijesti 04. okt 202319:15 0 komentara
N1

Koliko god novca da stoji, mnogo je, s obzirom na inflaciju. Obični naš čovjek nema šta ostaviti da stoji. Neobični ima. I da ostavi i da proslavi.

Sizifovski je posao borba građana sa inflacijom. Taman se jedan mjesec isprati, a onda dođe naredni, a sa njim uglavnom još skuplje cijene životnih namirnica. I ne samo životnih namirnica – poskupljuje sve pa je negdje normalan izlazak na ručak ili večeru ovdje već uveliko luksuz.

Na pitanje novinarke N1 kada ste posljednji put izašli sa suprugom u neki restoran, recimo na večeru i da ste večerali bez da niste vodili računa o troškovima, građani odgovaraju:

– “Pa za rođendan, to su posebne prilike tako da za neke praznike i rođendane. Sad ovako neke svakodnevne ne, to je već postalo luksuz. To mi obični građani ne možemo da priuštimo.”

– “To možda jednom u godini na rođendan moj ili njegov, inače stariji smo ljudi ne idemo u kafane.”

– “Ne idem na večere te, iz razloga što finansijski ne mogu to pokriti.”

Ali za razliku od građana, odlazak u restoran, onima koji su s građanima bliski – u pravilu samo oko izborne kampanje, sasvim je prirodna pojava. Vlast, čini se, luksuz poima drugačije, pa u restoranima ne štedi, jer i ne plaća.

Ne jede se samo za novac građana u restoranima i na zvaničnim ili manje zvaničnim susretima. Jede vlast za naše novce i u restoranima brze hrane, ali i na benzinskim pumpama. U nedostatku boljeg za novac građana jede ono što bi i građani – sendviče. Gladan trbuh ne trpi posebno kad narod plaća.

Sve na ime reprezentacije za koju neki funkcioneri traže i neograničena sredstva. Posljednji Nenad Stevandić. Administrativna komisija Narodne skupštine, usvojila je Pravilnik o korišćenju sredstava za reprezentaciju kojem je prethodilo pretresanje troškova u periodu januar-avgust ove godine, a na raspravi se posebno poteglo pitanje o utrošenih 10 maraka na jednoj benzinskoj pumpi u Srbiji.

“Ne znam puši li, ne znam jesu li cigare, možda je voda, možda je nešto. 10 maraka. Goriva nije natočio 10 maraka sigurno. Samo mogu biti eventualno sendviči.”

Na pumpi sendviči u restoranu brze hrane vjerovatno hamburgeri. Vlast je osjetljiva na političke predstavnike Sjedinjenih Američkih Država koji su joj uveli i sankcije. Ali, za razliku od političkih programa, politički stomak proizvode američkih brendova bez problema vari.

“Kaže naziv Petrol i McDonalds, 142,93 KM. Zanimljivo je da se naša reprezentacija skupštinska troši na McDonalds, eto”, kaže Đorđe Vučinić, Lista za red i pravdu.

U osam mjeseci ove godine rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske za troškove interne i eksterne reprezentacije, dakle na hranu i piće, potrošilo je vrtoglavih 60 hiljada maraka. Od sada će im ta sredstva biti ograničena, a Administrativna komisija će svaka tri mjeseca pretresati troškovnik. Za predsjednicu tog tijela, to je bitna informacija, a ne hamburgeri i sendviči.

“Neki poslanici između odgovornosti i popularnosti izaberu popularnost i nije dobro to što su uradili i zaista je ispod svakog nivoa”, kaže  Spomenka Stevanović, DEMOS.

U vrijeme sve skupljeg života građana, za PDP je posebno nisko postojanje duplih funkcija. Zato šef kluba ove stranke traži da skupština usvoji zaključak kojim bi se uspostavila evidencija, kad već ne može zabrana, onih koji su istovremeno u više fotelja.

“Nažalost od vladajućih poslanika većina obavlja još neku funkciju. Dakle funkciju, ne posao, nego funkciju pored poslaničke funkcije”, dodaje Igor Crnadak PDP.

Nije poznato da Radislav Dončić ima još neku osim funkcije narodnog poslanika. Ali ima očuvanu uspomenu na funkciju iz prošlosti. U ratnoj uniformi je krenuo na Kostreš gdje je ratovao protiv 103. brigade HVO-a. Dva su povoda za takav čin kaže – prvi još jedan protest zbog dolaska hrvatskog predsjednika koji je brigadu odlikovao u Derventi početkom godine, drugi, ukazivanje na loš položaj boraca.

“Narod mora znati da borci više neće sjediti, čekati milostinju nečiju i to je ono što mi želimo, evo i ja dajem svoj doprinos i ovo sve radim u dogovoru i razgovoru sa svojim borcima”, kaže  Radislav Dončić, Narodni front.

I sve je, tvrdi, u svrhu pripreme bunta među borcima koji od vlasti, uz ostalo, traže ne 3,20 KM, koliko će, po mjesecu učešća u ratu imati od naredne godine, već sedam maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!