Dok nadležni snimaju teren, kuća u Banjaluci i dalje visi zbog odrona

Vijesti 19. jun 202308:43 0 komentara
Nezavisne

Mještani naselja Obilićeva u Banjaluci zabrinuti su jer nadležni ne rade na saniranju štete koju su načinile bujične poplave, dok iz Gradske uprave navode da su ekipe na terenu.

Mladen Kajkut, predsjednik Savjeta MZ Obilićevo 2, potvrdio je za “Nezavisne novine” da su nakon nepogode koja je zadesila ovo naselje nadležni izašli na teren da bi popisali štetu.

“Mi smo nakon toga poslali pitanja Gradskoj upravi jer ne znamo šta se radi, neko je dovezao bager. Mi ne znamo ni ko je dovezao taj bager, ni da li će se nešto raditi”, ispričao je on, pišu Nezavisne.

Dodaje da niko od mještana nije vidio da se nešto radi, osim što je očišćen odron sa puta, a kuća i dalje visi zbog odrona.

“Mještani mi svakodnevno kucaju na vrata i pitaju da li će se raditi na sanaciji štete, jer ni oni, ali ni ja kao predsjednik Savjeta MZ Obilićevo 2, nismo upućeni u dalji tok situacije i planove nadležnih”, istakao je on.

Sa druge strane, iz Gradske uprave potvrđuju za “Nezavisne novine” da su radnici nadležnih odjeljenja i službi već 8. juna izašli na teren ugrožen bujičnim poplavama na području grada, te da se i dalje nalaze na terenu na preduzimanju mjera zaštite i sanacije od poplava.

“Oštećene su ulice: Starog Vujadina, Starčevica, Ustanički put, Orlovački put, Od Zmijanja Rajka, Koste Vojinovića, Manastira Gomionice, Pere Drljače, a oštećenja su nastala i na makadamskim putevima u mjesnim zajednicama Bronzani Majdan, Borkovići, Priječani, Stričići, Rekavice 1 i 2, Kola, Donja Kola, Motike, Potkozarje, Mišin Han i Piskavica”, kazali su iz Gradske uprave.

Dodaju da su po saznanju odmah na teren upućeni saobraćajni i građevinski inspektori, te je angažovana građevinska mehanizacija na čišćenju komunikacija i njihovog dovođenja u prohodnost.

“Na teren su upućena stručna lica, odnosno inžinjeri da snime stanje i predlože rješenja za sanaciju ulica. Takođe, započeta je sanacija oštećenja u Ulici Starog Vujadina, dok je u Ulici Pere Drljače, gdje je usljed klizišta došlo do oštećenja, za sada postavljena odgovarajuća saobraćajna signalizacija. Važno je napomenuti da su već na svim novonastalim klizištima izvršena geodetska snimanja terena u svrhu izrade projekta sanacije”, pojasnili su oni.

Dodaju da opasnost od bujičnih poplava postoji svagdje, zavisno od količine padavina u kratkom vremenu.

“Grad je preduzeo mnoge aktivnosti na zaštiti od poplava, poput uređenja korita rijeke Vrbas, Ivaštanke u Mišinom Hanu, Brkolasa u Piskavici. Osim toga, sprovode se i aktivnosti redovnog čišćenja potoka i rječica, te je u proteklom periodu uređeno korito Rebrovačkog potoka, a urađena je i stabilizacija obala na rječici Široka”, naveli su iz Gradske uprave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!